Schaatsbond is boos: weer veel Nederlandse afmeldingen voor wereldbekers
i

ProShots

Schaatsbond is boos: weer veel Nederlandse afmeldingen voor wereldbekers

Jeroen Rooseboom • 13:48, 25-11-2023 / Laatste Update: 18:31, 08-01-2024

De Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) is niet blij met de hoeveelheid afmeldingen van Nederlandse schaatsteams voor de komende wereldbekerwedstrijden. De schaatsers van Team IKO en Jumbo-Visma hebben zich voor de 3e en 4e wereldbekerwedstrijden afgemeld.

Bij Team IKO schaatsen onder andere Joy Beune en Sebas Diniz. Zij zijn er volgend weekend in Noorwegen niet bij. Voor de wedstrijden in Polen tussen 8 en 10 december heeft Jumbo-Visma zich afgemeld. O.a. Jutta Leerdam, Merijn Scheperkamp en Kai Verbij glijden voor die ploeg over het ijs. Eerde meldde team AH-Zaanlander zich af voor de wedstrijden in Japan, omdat ze geen zin hadden in de lange reis.

KNSB is niet blij

"Helaas hebben we, net als voor de eerste wereldbeker in Japan, ook nu weer te maken met collectieve afzeggingen", zegt disciplinemanager Freek van der Wart namens de KNSB tegen NU.nl. "We hebben bij de topteams en de rijders het toenemende belang van de wereldbekers opnieuw benadrukt."

Wereldbeker is belangrijk

Die wereldbekerwedstrijden zijn best belangrijk. Daarbij kunnen punten worden verdiend voor het wereldbekerklassement, dat later bepaalt hoeveel Nederlanders aan de EK en WK Afstanden en het WK allround en Sprint mogen deelnemen.

Van der Wart: "We kunnen niemand verplichten deel te nemen en er zijn altijd sporttechnische redenen te bedenken om af te zeggen. Maar we blijven herhalen: het is in ieders belang om bij de wereldbekers zo veel mogelijk startbewijzen te verdienen voor EK's, WK's en straks de Spelen."