Schaatsbondscoach Rintje Ritsma ziet geen oplossing na chaos bij teamsprint: 'Hoe dan?'
i

ANP

Schaatsbondscoach Rintje Ritsma ziet geen oplossing na chaos bij teamsprint: 'Hoe dan?'

Noah Hoogenboezem • 22:31, 08-01-2024 / Laatste Update: 09:05, 15-01-2024

Bondscoach Rintje Ritsma zag dit weekend de Nederlandse schaatsers 10 van de 14 gouden medailles op de EK afstanden. In elke andere sport zou dat een groot feest opleveren, maar in het schaatsen is dat niet het geval. Op de ploegenonderdelen, waar Ritsma verantwoordelijk voor is, ging het een aantal keer fout. Ritsma wijt dat tegenover Omrop Fryslan aan een gebrek aan training, maar ziet geen simpele oplossing daarvoor.

Vooral bij de teamsprint was het chaos: bij zowel de mannen als de vrouwen ging het direct fout bij de start. De laatste rijder lag direct op achterstand en moest een eenzame race rijden. De vrouwen pakten desondanks wel goud, maar bij de mannen leverde het 'slechts' brons op.

Niet samen getraind

Stefan Westenbroek, Wesly Dijs en Jenning de Boo hadden nooit samen getraind als team. Ritsma liet tegen Omrop Fryslan weten dat het niet zo gek is: "Dat is ook niet te doen, want hoe dan? We weten een week van tevoren pas wie er meedoen." Het probleem is dat Nederland te veel goede schaatsers heeft: "Andere landen hebben maar drie goede schaatsers, dan is het makkelijker te regelen."

Vrouwen

Ook bij Femke Kok, Marrit Fledderus en Antoinette Rijpma-de Jong ging het mis bij de start, maar zij wonnen toch goud op de teamsprint. Ritsma geeft het EK als geheel het cijfer 7, maar dat ligt niet aan de vrouwen: "De vrouwen krijgen een hoger cijfer, daar hoef ik niet veel aan te doen." De vrouwen pakten op alle afstanden goud. Bekijk hier alle uitslagen van het EK.