Schaatskampioene Claudia Pechstein veroorzaakt woke-rel: 'Mag zigeunerschnitzel?'
i

Getty Images

Schaatskampioene Claudia Pechstein veroorzaakt woke-rel: 'Mag zigeunerschnitzel?'

Marcel Roes • 01:25, 22-06-2023 / Laatste Update: 04:01, 12-12-2023

Stel je voor dat Ireen Wüst of Sven Kramer wordt uitgenodigd door pakweg de CDA om een speech te houden. En dat de ex-topschaatsers dan foeteren dat afgewezen asielzoekers uit het land gezet moeten worden. En dat het onzin is om je druk te maken over de vraag of een woord als 'zigeneurschnitzel' nog wel toelaatbaar is. Zoiets is in Duitsland gebeurd, maar dan met Claudia Pechstein.

De 51-jarige Pechstein, die afgelopen seizoen op haar dode gemakje nog rondjes reed bij schaatswedstrijden, is 5-voudig olympisch kampioen. Ze is een legende in de wintersport. Tevens werkt ze bij de Duitse politie.

Politie

Toen ze een speech gaf bij een congres van de politieke partij CDU, had ze haar politie-uniform aan. Maar agenten mogen geen politieke uitspraken doen. En dat deed Pechstein dus wel.

Asielzoekers

Haar punt is dat de veiligheid in Duitsland belangrijker is dan politiek correct of 'woke' zijn. Daarom vindt ze het tijdverspilling om het taalgebruik van mensen te willen corrigeren. Da's niet het echte probleem.

En wel dat, zoals ze zei, "ouderen en vrouwen met angstige blikken in het openbaar vervoer zitten", omdat uitgeprocedeerde asielzoekers nog in het land rondspoken.

Onwettig

Inmiddels is het debat over woke en immigratie helemaal los in Duitsland. Irene Mihalic van Bündnis 90/Die Grünen denkt dat Pechsteins uitlatingen onwettig zijn. De politie, waarvoor Pechstein dus werkt, onderzoekt de situatie.

Aanslag?

BILD schrijft woensdag dat een auto van Pechstein en haar partner is gesloopt. De krant zegt dat er een gat in het raam zit, dat doet denken aan een kogelgat.