Schaatsster Francesca Lollobrigida terug na bevalling: 'Schaatsbond moet meer doen om te helpen'
i

Getty Images

Schaatsster Francesca Lollobrigida terug na bevalling: 'Schaatsbond moet meer doen om te helpen'

Noah Hoogenboezem • 19:55, 04-12-2023

Schaatsster Francesca Lollobrigida maakte afgelopen weekend bij de wereldbeker in Stavanger haar rentree. De Italiaanse beviel in mei van een zoontje en is dus ruim een half jaar later alweer terug. Door haar lange afwezigheid moest ze weer in de B-groep beginnen en daar was ze niet blij mee.

"De internationale schaatsbond ISU moet zich meer inspannen om vrouwen te helpen die een gezin willen stichten", zei Lollobrigida tegen de NOS. "Het voelt oneerlijk dat ik weer aan de limieten moest voldoen en dat ik onderin de B-groep moest beginnen." De Italiaanse wintersportbond helpt haar wel goed, want die betaalde haar reis en verblijf in Noorwegen.

Geen idee

Zelf heeft ze trouwens ook niet een lijstje met aanbevelingen voor de bond: "Ik weet ook niet zo goed hoe de ISU rekening kan houden met het moederschap van schaatssters, maar ik hoop toch een voorbeeld te worden voor anderen."

Promotie

Lollobrigida eindigde als 3e in de B-groep op zowel de 1500 meter, 5000 meter en de massastart. Daardoor mag ze weer in de A-groep meedoen. Veel verwacht ze niet van dit seizoen: "Misschien bij de volgende Olympische Spelen". Die worden in 2026 in Italië gehouden. Bij de vorige Olympische Spelen pakte ze 2 medailles: zilver op de 3000 meter en brons op de massastart.