Shorttrack-kampioene Arianna Fontana wordt tegengewerkt door Italiaanse bond: 'Mannen beukten me onderuit op het ijs'
i

Getty Images

Shorttrack-kampioene Arianna Fontana wordt tegengewerkt door Italiaanse bond: 'Mannen beukten me onderuit op het ijs'

Marcel Roes • 18:49, 08-02-2022 / Laatste Update: 03:33, 08-01-2024

Arianna Fontana veroverde bij de Winterspelen in China goud op de 500 meter door in de finale onder meer Suzanne Schulting achter zich te laten. De Italiaanse shorttrackster was natuurlijk dolblij met die prestaties, maar onthulde daarna ook dat ze ruzie heeft met de Italiaanse bond. Het conflict loopt zo hoog op, dat Fontana overweegt niet deel te nemen aan de Winterspelen in eigen land, in 2026.

De bron van het conflict is dat ze koos voor haar man Anthony Lobello als trainer. De bond is het niet eens met die keus. De winnares van 10 olympische medailles traint daardppr al jaren in Hongarije.

"Mijn keus is de juiste gebleken, dat heb ik hier wel bewezen", zegt ze. "Ik en mijn coach werden tegenwerkt. Ze wilden niet dat we aan de Spelen deel zouden nemen. Ze zochten manieren om ons pijn te doen."

Ondersteboven

"In het seizoen na de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang werd ik op het ijs onderuit gebeukt door mannelijke atleten. Ze lieten me vallen. Ze probeerde me elke keer dat ze de kans kregen aan te vallen. Het was niet veilig voor me om bij het Italiaanse team te blijven."

Persbureau Reuters vroeg de bond om opheldering. Pas na de Winterspelen wil het Italiaanse olympisch comité reageren.