Sporttribunaal CAS moet oordelen over kunstrijdster en dopingzondaar Kamila Valieva
i

ANP

Sporttribunaal CAS moet oordelen over kunstrijdster en dopingzondaar Kamila Valieva

Joris Kaper • 17:50, 08-11-2022 / Laatste Update: 00:39, 12-12-2023

Het antidopingbureau WADA heeft de zaak rond de Russische kunstrijdster Kamila Valieva doorverwezen naar het sporttribunaal CAS. Die moet nu oordelen over de veelbesproken dopingaffaire rond Russin. Die affaire speelde onder meer rondom de Winterspelen van Peking, waar de toen 15-jarige Valieva aan meedeed.

Een dag nadat ze op die Spelen met Rusland de landenwedstrijd had gewonnen, kwam naar buiten dat de kunstschaatsster een paar maanden voor de Spelen positief had getest op een verboden middel. Na een spoedzitting door het CAS mocht Valieva, hangende het onderzoek, in Peking ook op het individuele toernooi uitkomen. Als 15-jarige had ze volgens het sporttribunaal een beschermde status.

Bevangen door zenuwen strandde de favoriete daar echter op de 4e plek. Het WADA wil nu het eindoordeel van het Russische antidopingbureau Rusada weten, maar die weigert de gegevens openbaar te maken omdat de schaatsster destijds minderjarig was.

Geen vooruitgang

"Hoewel we Rusada formeel hebben aangemaand om de zaak Kamila Valieva snel op te lossen, is er geen vooruitgang geboekt. Daarom kan ik bevestigen dat het WADA de zaak nu officieel naar het sporttribunaal CAS heeft verwezen, zegt WADA-voorzitter Witold Banka op Twitter.

De WADA vindt dat de zaak openbaar is sinds Valieva in Peking verzeild raakte in de dopingaffaire. Valieva kreeg in China volop steun van IOC-baas Thomas Bach.