Sven Kramer schaatst marathon en meldt zich af voor 10 kilometer bij NK Afstanden
i

Orange Pictures

Sven Kramer schaatst marathon en meldt zich af voor 10 kilometer bij NK Afstanden

Sjors Tanis • 12:10, 31-10-2021 / Laatste Update: 11:11, 08-01-2024

Sven Kramer heeft zich afgemeld voor de 10 kilometer op de NK Afstanden in Heerenveen. De 35-jarige Fries slaat zondagmiddag in Thialf de langste afstand over.

Kramer kwam vrijdag op de 5 kilometer niet verder dan de 5e plaats.

In wachtkamer

De top-4 van de 5000 meter plaatste zich rechtstreeks voor de wereldbekerwedstrijden. Als nummer 5 moet Kramer afwachten of hij ook mag meedoen aan de wereldbeker. Dat hangt af van de uitslag van de 10.000 meter.

Marathon

Kramer stond zaterdagavondverrassend aan de start van de marathon om de KNSB Cup in Enschede. De 3-voudig olympisch kampioen op de 5000 meter zag zijn 1e marathon in 4 jaar als een goede trainingsprikkel. "Met het oog op het OKT hebben we besloten hier te starten”, zei Kramer na 120 rondes over het ijs in Enschede.

"Op de korte termijn zal het niet meteen rendement geven, maar op de langere termijn hopelijk wel. De koers ging naar behoren. Natuurlijk was het weer even wennen en moet je soms op je tanden bijten. Dat hoort erbij.” Eind dit jaar worden in Thialf de tickets voor de Spelen verdeeld bij het olympisch kwalificatietoernooi.

Ook Jan Blokhuijsen heeft zich afgemeld voor de 10 kilometer. Bij de vrouwen slaat Antoinette de Jong, ploeggenote van Kramer bij Jumbo-Visma, de 5 kilometer over.