Sven Kramer was niet de eerste keuze voor de olympische massastart: 'Ik moest die gaan rijden'
i

Getty Images

Sven Kramer was niet de eerste keuze voor de olympische massastart: 'Ik moest die gaan rijden'

Bart van der Wijst • 19:09, 14-03-2022 / Laatste Update: 09:58, 12-12-2023

Sven Kramer beëindigde zijn (olympische) carrière op de massastart bij de Winterspelen in Beijing. Maar de schaatslegende stond eigenlijk helemaal niet bovenaan het lijstje om mee te doen op dat onderdeel. Dat onthulde Kjeld Nuis tegenover schaatsen.nl.

"Afgelopen zomer is bondscoach Jan Coopmans 2 keer bij mij thuis op de koffie geweest. Ik moest de mass start gaan rijden. Daar wilden ze mij voor aanwijzen. Jorrit Bergsma vond het goed", blikte Nuis terug. "Daarna heb ik nooit meer wat gehoord. Ik heb daar een raar gevoel over. Misschien had ik een keer een mass start moeten rijden, maar bij Sven was dit ook niet het geval."

Corona

Bondscoach Jan Coopmans bevestigde de woorden van Nuis. "Kjeld is de hele zomer een van de opties geweest voor de mass start. Ik wilde hem zien rijden. Daar is het niet van gekomen, want Nuis had wat fysiek ongemak de afgelopen zomer, waaronder coronaperikelen", herinnerde de bondscoach zich.

"Ik had graag gezien dat hij in ieder geval een wedstrijdje gereden had. Ook voor zichzelf om te merken wat er dan met hem gebeurt. Daardoor is het uiteindelijk niets geworden en heb ik op een gegeven moment gekozen voor de route van '2 wegrijders'."

'Nee'

Coopmans vroeg een keer via WhatsApp aan Nuis of hij nog interesse had, de specialist van de 1.000 en 1.500 meter reageerde met 'nee'. "Het kwam er niet van en dat was voor mij ook de reden om niet voor deze optie te gaan, want dat was voor mij dan toch te spannend. Als hij nog helemaal geen mass start gereden heeft dan wordt het echt een sprong in het diepe", aldus Coopmans.

"Ik denk wel dat Kjeld geschikt is en dat hij dat kan, maar hij zal eerst een paar wedstrijden moeten rijden. Hij heeft nog niet 1 wedstrijd gereden. Hij was wat teleurgesteld. We hebben er in Beijing nog over gehad en heb ik hem dit nog een keer uitgelegd", besloot de bondscoach.

Bij de massatart viel TeamNL ver buiten de prijzen. Bergsma werd 9e, Kramer eindigde als allerlaatste.