Topschaatsers gaan massaal 'taperen' voor de WK afstanden, maar wat is dat eigenlijk?
i

Joy Beune zei het al tijdens de wereldbeker in Thialf: ze gaat taperen richting de WK afstanden. Maar wat is dat eigenlijk? ©Pro Shots

Topschaatsers gaan massaal 'taperen' voor de WK afstanden, maar wat is dat eigenlijk?

13:03, 02-03-2025

Alle Nederlandse topschaatsers die naar de WK afstanden gaan over twee weken, bezigen vrijwel allemaal het woord 'taperen' tijdens het laatste World Cup-weekend in Heerenveen. Van Joy Beune tot Jenning de Boo, iedereen gaat het doen. Maar wat is het eigenlijk?

Taperen is niet specifiek iets wat alleen voor de WK afstanden wordt gedaan, maar voor heel veel belangrijke wedstrijden. Het is niet eens een schaatsterm, maar kan sportbreed worden ingezet. Waarom het nu meer dan ooit voorbij komt, is omdat er nu simpelweg meer tijd is om te taperen. In een lopend seizoen is die tijd er vaak niet.

Einde seizoen

Maar met alleen nog de WK afstanden in het Noorse Hamar op de planning voor de schaatsers, loopt het seizoen ten einde. In Noorwegen is over twee weken de climax van het schaatsseizoen en moet en wil iedereen op z'n best zijn. Om in de best mogelijke vorm op het ijs te staan, is ook rust nemen een belangrijk onderdeel van de voorbereiding.

Wat is taperen?

En dat is precies wat taperen is: het verminderen van training en inspanning in de dagen voorafgaand aan belangrijke wedstrijden. Voor veel atleten is tapering essentieel voor een optimale prestatie. Rust nemen dus, maar wel geleidelijk aan. In de eerste dagen van het nieuwe regime wordt er nog wat intensiever getraind dan in de laatste dagen, wanneer een sporter zo min mogelijk of helemaal niets meer doet. Normaal gesproken duurt het taperen een week of meer.

Tijd

Vandaar dat de schaatsers er nu ook pas voor het eerst echt aan toekomen. Er hoeft na de wereldbeker in Thialf niet ver gereisd meer te worden en er zitten twee weken tussen de laatste wedstrijd en de eerste WK-afstand. In het reguliere seizoen was er zelden een periode die lang genoeg was tussen twee wedstrijden in om te kunnen taperen. Er moest dan óf al vroeg naar de andere kant van de wereld gereisd worden om de jetlag te stoppen, óf het volgende toernooi stond simpelweg een paar dagen later alweer op de planning.

Taperen geblazen

De schaatsers gaan na Thialf dus taperen, wat inhoudt dat ze hun trainingen en intensiteit gaan afbouwen. Totdat ze een paar dagen voor de start van de WK afstanden nauwelijks meer sporten. Alles in de hoop om in Hamar in topvorm te zijn.

Schaatskalender 2024/2025: Nederlandse toppers maken zich op voor WK afstanden

2 maart 2025, 18:17

Het schaatsseizoen komt bijna ten einde, maar niet zonder een flinke climax. Op de kalender van de internationale schaatsunie ISU prijkt nog één grote wedstrijd: de WK afstanden. De Nederlandse topschaatsers jagen nog op het mooiste goud van allemaal (op de Olympische Winterspelen na dan). Dit is de schaatskalender van 2025.