🎥​ | Totale chaos bij nieuw schaatsonderdeel: Nederland komt vallend over de streep, maar wint wel

Noah Hoogenboezem • 11:01, 12-11-2023 / Laatste Update: 20:48, 04-01-2024

Bij de wereldbeker in Obihiro stond er zondag een nieuw schaatsonderdeel op het programma: de mixed gender relay. Daarbij rijden een aantal landen tegen elkaar en wisselen een mannelijke en vrouwelijke schaatser elkaar telkens af. Het lijkt dus erg op de ploegenachtervolging van het shorttrack. Nederland deed met Femke Kok en Wesly Dijs mee. Het resultaat: totale chaos en goud voor Nederland!

De langebaanschaatsers zijn niet gewend aan dit soort onderdelen en dat was wel duidelijk. De schaatsers moesten elkaar op een vast moment afwisselen en in de eerste rit ging dat helemaal fout bij Zuid-Korea. De Koreanen wisselden veel te laat en werden dus meteen gediskwalificeerd. Bij de NOS noemden de commentatoren het een 'circus'.

Dijs valt

Nederland reed daarna tegen Polen, Japan en Canada. Dat was een rit vol gevaarlijke momenten. Vooral Dijs had het zwaar met zijn Canadese tegenstander. Hij was duidelijk sneller, maar het lukte hem maar niet om hem voorbij te rijden.

Op het laatste stuk probeerde Dijs het met een eindsprint, maar dat liep niet goed af. De Canadees week uit naar rechts, raakte Dijs en die ging vervolgens onderuit. De Nederlander ging al vallend over de streep en had geluk, want de schaats van de Canadees ging maar vlak langs zijn hand.

Uitslag onbekend

Ondanks dat Dijs al vallend over de streep kwam, reed Nederland wel de 2e tijd achter Canada. De jury moest daarna gaan kijken of de Canadezen gediskwalificeerd moesten worden en dus duurde het heel lang voordat er een uitslag was. Na ruim een half uur was er eindelijk het verlossende antwoord: diskwalificatie voor Canada en Nederland wint!