Trainer Joy Beune erkent dat ze loog over transponder: 'Verhaal uit paniek'
i

ANP

Trainer Joy Beune erkent dat ze loog over transponder: 'Verhaal uit paniek'

Marcel Roes • 21:25, 14-12-2023 / Laatste Update: 00:29, 05-01-2024

Het transponderdebacle. Zo gaat het moment de geschiedenis in, toen Joy Beune bij de World Cup in Polen vergat om een bandje om haar enkel te doen dat nodig is om de tijd te registeren. Geen transponder = geen eindtijd = diskwalificatie. Haar coach Erik Bouman blikt op Schaatsen.nl terug op het drama.

Lees ook: Dit is wat we tot nu toe weten van de schaatsrel rondom Joy Beune

Enkel van Joy Beune

"Ik kan er een paar dingen over zeggen", zo begint Bouman van Team IKO. "Het is gebeurd, het is dom en niet leuk. Achteraf kunnen we het heel goed verklaren. Ze was gefocust op die enkels, daar lag echt de nadruk op."

Met "die enkels" verwijst Bouman naar de WK afstanden. Toen was Beune ook al betrokken bij een ander incident: haar enkel was niet bedekt. Vanwege de veiligheid moet dat wel. Ook toen was er een diskwalificatie.

Paniekverhaal

Ook kan Bouman wel begrijpen dat Beune in 1e instantie met een lulverhaal kwam. Ze zei dat iemand de transponder had weggepakt of verplaatst of wat dan ook. Maar uit een NOS-video bleek dat het ding gewoon vlak voor haar neus lag, al die tijd. Bouman zegt: "Toen bleek dat de transponders weg waren, zocht ze naar een verhaal. Uit paniek."

Oppas

Hoe nu verder om te zorgen dat dit hele transponderverhaal never meer gebeurt bij een Nederlandse schaatser? Een 'oppas', zoals Rintje Ritsma het noemde, vindt hij een te zwaar woord. Maar: "Een iets andere benaming misschien, maar je moet zorgen dat er vanuit de begeleiding een dubbelcheck is."

Lees ook: Rintje Ritsma na nieuw incident Joy Beune: ‘Daar moet je een oppas naast zetten’