Schaatsrel? Kjeld Nuis noemt komst Jordan Stolz naar Zaanlander ‘vrij achterlijk’

27 september 2023

Getty Images

Jordan Stolz is pas 19 jaar en het Amerikaanse wonderkind heeft nu al schaatsland Nederland aan gort gereden. De 3-voudig wereldkampioen (500, 1.000 en 1.500 meter) dacht: "If you can beat them, join them". Hij rijdt komend seizoen voor een Nederlands team: Albert Heijn-Zaanlander.


Kjeld Nuis, die schaatst voor Team Reggeborgh, vindt het merkwaardig dat Stolz door de kaasploeg is gehaald. "Een leuke marketingstunt, maar sporttechnisch heel raar", zei hij woensdag tijdens de ploegpresentatie.

Achterlijk
Daarna gebruikte hij sterkere woorden dan 'raar'. Nuis: "Ik vind het vrij achterlijk, je gaat toch niet als Nederlands team een buitenlandse schaatser helpen? Ik denk dat trainer Jillert Anema hem heel graag in de Elfstedentocht wil als kopman, ofzo. Dat-ie na 200 kilometer nog kan sprinten."

Rare keuze
Nuis hoopt misschien stiekem wel dat Stolz totaal niet op zijn plek is bij Zaanlander.

"Wat heeft hij nou aan een marathonploeg?", zegt hij, want Stolz blinkt uit op kortere afstanden. "Sporttechnisch is dit een heel rare keuze. Gaat Jillert straks serieus bij het WK sprint op de kruising staan dan?"

Buitenlanders
Overigens is het niet de 1e keer dat een buitenlandse topper in Nederlandse dienst rijdt. Denk maar aan Shani Davis en Chad Hedrick, die reden voor DSB Schaatsploeg en behoorlijk wat gouden plakken wegkaapten.