SCHAATSREL vlak voor Winterspelen! Team Zaanlander-coach over Ireen Wüst: ‘Dit is helemaal kut. Ik baal’

26 januari 2022

Getty Images

Op vrijdag 4 februari 2022 beginnen de Olympische Winterspelen en TeamNL ging deze woensdag op het vliegtuig naar Beijing. Volop de focus op presteren dus? Nee: volop de focus op ruziën!


De schaatswereld staat weer eens in de fik. Bron van de ellende is een documentaire over Team Zaanlander, waarvoor onder meer Irene Schouten en Jorrit Bergsma schaatsen.

In de recentste aflevering is te zien dat Arjan Samplonius, de assistent van hoofdcoach Jillert Anema, erg negatief is over Ireen Wüst. Hij vindt dat ze meer moet duwen tijdens de team pursuit.

Helemaal kut
"Wüst had een paar keer dat ze niet duwt”, zegt Samplonius. "Gewoon duwen, godver! Ze moet die energie doorgeven. Dit is helemaal kut. Ik baal. Je laat iemand op kop gewoon zwemmen. En dat terwijl zij zelf wel wordt geduwd. Ja, what the fuck?"

Ook maakt Samplonius een grap over de harde val van bondscoach Jan Coopmans op het ijs van Salt Lake City. Hij moest daarna naar een ziekenhuis worden vervoerd. "Hij is af en toe - nou ja, één keer - op zijn achterhoofd gevallen", zegt hij.

Leedvermaak
"Ik wist niet wat ik zag", zegt Coopmans tegen de Telegraaf. "Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè."

Hij neemt ook afstand van de woorden over Wüst: "Wat daar gesuggereerd wordt over Ireen Wüst, daar klopt echt geen donder van."

Valium
Coopmans vindt wel meer momenten in de docuserie merkwaardig. Zo suggereert Anema dat lotingen worden gemanipuleerd door andere teams, zodat ze alle binnenbochten krijgen.

"Jillert is weleens onnavolgbaar, maar hij beschuldigt nu ook collega-coaches van corrupt gedrag en het manipuleren van lotingen. Misschien moet hij af en toe een paar valiumtabletjes nemen, zodat hij wat tot rust komt."

Update: Alles is weer koek-en-zopie in het schaatswereldje: Team Zaanlander zegt sorry

Arjan Samplonius toen hij werkte bij Team Plantina in het schaatsseizoen 2017-2018: