Schaatsster Femke Kok heeft privéproblemen opgelost: ‘Kon er niet van slapen en focussen’

4 december 2021

Een van de schaatstroeven van Nederland bij de Olympische Winterspelen 2022 (4 tot en met 20 februari in Beijng) is Femke Kok. Als ze zich plaatst tenminste, maar gezien haar Nederlands record op de 500 meter in Salt Lake City zit ze op schema.


Gelukkig maar, want eerder dit prille seizoen kwam Kok, vorig jaar 2e bij de 500 m op de WK Afstanden, kwam de 21-jarige sprintster niet lekker op gang. En dat had te maken met privéproblemen.

"De afgelopen 3 tot 4 weken waren heel rot", zegt ze tegen de Telegraaf. "Het schaatsen lukte gewoon echt niet. Ik had een groot slaaptekort en kon me moeilijk focussen op de wedstrijden."

"Op een gegeven moment ga je dan steeds meer twijfelen aan jezelf, terwijl je diep vanbinnen weet dat het wél in je zit."

Opkroppen
Wat er dan precies speelde, dat laat de Friezin in het midden. "Ik ben iemand die alles opkropt en andere mensen niet wil opzadelen met mijn problemen". 'Normaal gesproken ben ik heel sterk in mijn hoofd en laat ik me niet snel van de wijs brengen, maar nu was ik er blijkbaar vatbaar voor."

"Iedereen zag aan me dat het niet goed met me ging en ik kreeg steeds vaker de vraag wat er aan de hand was. Vorige week kwam alles eruit. Dat luchtte erg op. Alles is nu weer een beetje opgelost."