Schaatstrainer Jillert Anema over ongevaccineerden: ‘Dan ben je toch geen verstandig mens?’

20 oktober 2021

ProShots

Coach Jillert Anema van Team Zaanlander vindt het belachelijk dat er nog steeds schaatsers rondrijden zonder vaccinatie tegen corona. Eerder dit prille seizoen moest er vanwege de kwestie al een training voor de ploegenachtervolging worden geschrapt.


"Ik heb geen inzicht in de vaccinatiestatus van andere ploegen, maar het is echt een schande voor de topsport als je zo onnozel bent om je toen niet te laten vaccineren", zegt de altijd uitgesproken Anema tegen NU.nl. "Dat is niet gebaseerd op bewijs en dat hoort in de topsport wel zo te zijn. Het was verbijsterend voor me."

Reggeborgh meldt dat nu 'bijna alle' schaatsers geprikt zijn. Jumbo-Visma wil er niets over mededelen. Enkele schaatsers zagen een band tussen het ontstoken hartzakje dat Kjeld Nuis van Reggeborgh begin juli opliep. Dat gebeurde na zijn vaccinatie, maar of daar nou echt een verband tussen zat, da's natuurlijk iets wat leken niet kunnen beoordelen.

Eigen shit opruimen
Anema heeft geen goed woord over voor schaatsers die zo lang treuzelden met vaccineren, of het nog steeds weigeren. "Dit komt nooit meer goed. Als je je op basis van de toen verstrekte informatie niet hebt laten vaccineren, dan kun je toch nooit zeggen dat je een verstandig mens bent? Ik neem je dan niet meer serieus. Of ik nog heb nagevraagd wat de vaccinatiestatus van andere ploegen is? Nee, die moeten hun eigen shit maar opruimen."

In zijn team is de situatie helder: "Iemand die niet gevaccineerd was, zou niet lang lid van mijn team zijn geweest. Dat is onacceptabel en pik ik niet. Mijn beslissingen zijn wel gebaseerd op bewijzen en niet op dat wappiegeouwehoer."

Van 29 tot en met 31 oktober staat de 1e grote wedstrijd van het seizoen op de agenda: de NK afstanden in Heerenveen.