Shorttrackbondscoach Jeroen Otter neemt rustperiode en deze oud-olympiër wordt zijn opvolger

11 mei 2022

Pro Shots
jeroen-otter-bondscoach-shorttrack-neemt-rustperiode-niels-kerstholt-opvolger

De Nederlandse shorttrackploeg moet het komende winter stellen zonder bondscoach Jeroen Otter. De succescoach van Oranje doet in het seizoen 2022-2023 een stapje terug en neemt een sabbatical. Hij wordt vervangen door voormalig shorttracker Niels Kerstholt (39).


Otter (57) blijft wel 1 dag per week als klankbord, een soort hulp bij vragen, bij het team betrokken.

Succescoach
Otter zette Nederland als shorttrackland de laatste 12 jaar op de internationale kaart. Met boegbeelden Sjinkie Knegt en vooral Suzanne Schulting meldde Oranje zich sinds het aantreden van Otter in 2012 aan de internationale top. Dat werd afgelopen winter bevestigd met de oogst van 5 olympische medailles, waarvan 2 gouden voor Schulting.

Mindere momenten
Otter maakte ook enkele dieptepunten mee, waaronder het overlijden van Lara van Ruijven in 2020 en het brandongeluk van Sjinkie Knegt een jaar eerder. "Het zijn 12 intense jaren geweest, die veel van ons allen hebben gevraagd. Het is nu, in het jaar na de Spelen van Beijing, een goed moment om een beetje afstand te nemen", aldus Otter.

Zijn sabbatical gebruikt Otter niet om stil te zitten. "Ik wil ook weer bijdragen aan een plan voor de Spelen van 2026. Waar valt winst te halen? Hoe kunnen we weer net even vernieuwender zijn dan wanneer we voortborduren op wat we gedaan hebben? Ik weet dat Niels een belangrijke rol kan spelen bij die vernieuwing. maar we zullen ook rondkijken bij andere coaches en andere sporten en daarvoor rustig de tijd nemen. Dat is een must als je in 2026 weer succesvol wilt zijn."

Nieuwe bondscoach Kerstholt was actief op 3 Olympische Spelen en nam na Sotsji 2014 afscheid als actief shorttracker, met op zijn erelijst onder meer 1 wereldtitel (relay) en 4 gouden EK-medailles.