Sven Kramer mist leven als topschaatser ‘niet echt’: ‘Afsluiten in de kelder is er niet meer bij’

28 september 2022

ANP
sven-kramer-mist-leven-als-topschaatser-niet-echt-afsluiten-in-kelder-is-er-niet-meer-bij-directeur-business-development-jumbo-visma

Oud-schaatser Sven Kramer heeft geen heimwee naar zijn leven als topsporter. "Ik mis het niet echt", zei de nieuwe directeur business development bij de ploeg van Jumbo-Visma tijdens een persmoment.


Kramer beëindigde na de Olympische Spelen zijn profloopbaan.

Verandering
Vanaf de zijlijn ziet de Fries de schaatsers nu toewerken naar de start van het nieuwe seizoen. "Het is wel even wennen. De dynamiek is nu totaal anders. Het voordeel is dat ik nu thuis veel meer impulsief kan doen. Het is niet altijd eerst het schaatsen en dan de rest."

Dat schaatsen niet meer het belangrijkste is, heeft ook nadelen. Kramer werd vorige maand voor de 2e keer vader. "Mijn oordoppen in doen en me dan afsluiten in de kelder is er niet meer bij", zei hij grappend.

Genieten is belangrijk
Kramer gaf de huidige rijders van het team van coach Jac Orie woensdag mee om te proberen te genieten van hun sport. "Dat ben ik in het verleden wel eens vergeten te doen, ben ik achter gekomen. Gewoon genieten dat je mag sporten en dit mag doen. Dat merk ik nu ik aan de zijlijn sta."

Met het vertrek van Kramer als schaatser ontbreekt er vooralsnog een echte 'leider' binnen de ploeg. Nieuwkomer Jutta Leerdam heeft het in zich dat te worden. Naast Leerdam zijn Jorrit Bergsma en Merel Conijn enkele andere nieuwkomers bij Jumbo-Visma.

Lees ook: Dit is Jutta Leerdams verborgen passie: 'Teamgenoten worden gek van me'