EK shorttrack: domper voor Xandra Velzeboer op 1.500 meter, zilver én brons bij Nederlandse mannen
i

Getty Images

EK shorttrack: domper voor Xandra Velzeboer op 1.500 meter, zilver én brons bij Nederlandse mannen

Bart van der Wijst • 15:58, 13-01-2024 / Laatste Update: 13:50, 15-01-2024

Een grote verrassing op de EK shorttrack! Xandra Velzeboer viel in de finale van de 1.500 meter. De Nederlandse favoriete voor het goud ging onderuit nadat Hanne Desmet uit België voor haar over het ijs schoof. Diede van Oorschot, de andere Nederlandse, viel ook en werd uiteindelijk vijfde. Bij de mannen was er wél Nederlands succes met zilver voor Friso Emons en brons voor Itzhak de Laat.

De Europese titel ging bij de vrouwen naar de Italiaanse Elisa Confortola, haar landgenote Gloria Ioratti pakte het zilver. Brons was er voor Rebeka Sziliczei-Nemet uit Hongarije.

Valpartij

Desmet en Velzeboer waren eigenlijk het snelste in hun finale. Toch lukte het de vrouwen niet om heelhuids aan te komen bij de streep. Desmet miste de slag en ging onderuit en nam in haar val Velzeboer mee. Daarom was het Europese goud voor Confortola.

B-finale

Yara van Kerkhof, die derde werd in een halve finale met Van Oorschot, moest naar de B-finale. Daarin werd Van Kerkhof vierde, maar haar focus ligt op de 500 meter.

1.500 meter mannen

Bij de mannen was het net zo'n chaotische race. Jens van 't Wout knikkerde Stijn Desmet, de broer van Hanne, de kussens in. Daarna werd het een hele rommelige, laatste finale. Emons lag aan kop, maar zag de Italiaan Pietro Sighel nog voorbij komen. Emons won nog wel het zilver, voor landgenoot De Laat.

- Op deze zender volg je de EK shorttrack

Waar is Schulting?

Suzanne Schulting is er niet bij. De meervoudig Europees- en wereldkampioene op deze afstand slaat dit toernooi over om extra rust te nemen.