Shorttrackers profiteren van straf Italianen en grijpen zilver op aflossing bij wereldbeker in Seoul
i

Getty Images

Shorttrackers profiteren van straf Italianen en grijpen zilver op aflossing bij wereldbeker in Seoul

Noah Hoogenboezem • 11:37, 17-12-2023 / Laatste Update: 18:18, 04-01-2024

De Nederlandse shorttrackmannen hebben in Seoul zilver gepakt op de aflossing. De mannen kwamen als 3e over de finish, maar profiteerden van een straf van de Italianen. Itzhak de Laat, Teun Boer, Friso Emons en Kay Huisman gaan daardoor met zilver naar huis.

Nederland streed met Italië en China om de winst en pakte met nog 8 rondes te gaan zelfs de leiding. Lang duurde dat niet, want China nam de koppositie snel over. In de laatste ronde werd Nederland ook nog voorbij gereden door Italië, maar volgens de jury had De Laat te weinig ruimte gekregen van zijn Italiaanse concurrent. Door de diskwalificatie pakte Nederland alsnog zilver.

Enige medaille

De mannen konden de medaille goed gebruiken, want individueel werd er in Zuid-Korea geen enkele medaille gepakt. Wel was er een chaotische gouden medaille op de gemengde aflossing. De finale moest worden overgereden zonder Zuid-Korea na een glijpartij van Jens van 't Wout en de Koreaan Park Ji-won. Met reserve Kay Huisman in plaats van Boer pakte Nederland met verder Van 't Wout, Xandra Velzeboer en Selma Poutsma de winst.

href="https://sportnieuws.nl/schaatsen/shorttrack/shorttracksters-selma-poutsma-en-xandra-velzeboer-pakken-allebei-goud-na-bizarre-finish-in-seoul/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">allebei goud op de 500 meter.