Van geruchten over broertje Perr tot haar coming-out: alles over dubbelkoningin Demi Schuurs

31 juli 2022

Getty Images

Demi Schuurs (28) is een van de succesvolste Nederlandse tennissers ooit. Hoeveel andere landgenoten hebben zoals de Limburgse in 30 finales op het hoogste niveau gestaan? Toch duikt de dubbelspecialiste niet heel vaak op in de sportmedia. Hoog tijd om de zus van Ajax-speler Perr Schuurs beter te leren kennen.


Door: Marcel Roes

De bescheiden Schuurs besloot in juli 2022 een keer wel de schijnwerpers op te zoeken. Ze werd ambassadeur van de EuroGames, het grootste LHBTI+-sportevenement van Europa. Deze editie vond eind juli plaats in Nijmegen, waar 2.100 sporters uit 42 landen samenkwamen. Waarom accepteerde ze die rol?

"Als ik een soort voorbeeld of boegbeeld kan zijn voor bepaalde mensen, iemand waar mensen zich aan kunnen optrekken en waardoor ze meer zichzelf kunnen zijn, dan vind ik dat een hele eer", zegt ze. "Helaas kan ik niet aanwezig zijn, want ik ben nu in de Verenigde Staten, maar via interviews en video's lever ik een bijdrage."

Coming-out
Die bijdrage is ook anno 2022 nog broodnodig. Diverse EuroGames-deelnemers komen uit landen waarin zware straffen staan op homoseksualiteit. Hoe was het voor Schuurs om zichzelf te outten? "Ik heb daar niet echt mee geworsteld. Ik weet nog dat ik het aan mijn ouders vertelde en dat gewoon goed ging. En ook nadat ik het vertelde aan familie en vrienden waren ze enthousiast."

"Ik lees verhalen over andere mensen die er meer moeite mee hadden. Dat begrijp ik, de situatie is niet overal hetzelfde. Toen ik een jaar of 10 was stapte ik over op een kort kapsel en jongensachtige kleding. Nooit heeft iemand om die reden vervelend tegen me gedaan. Wel vergisten mensen zich soms, dat ze me jongeman noemden. Op het vrouwencircuit is er een brede acceptatie van LHBTI+. Meerdere WTA-tennissers hebben een vriendin, daar wordt niet gek van opgekeken. Zo hoort het te zijn."

Schuurs als ambassadeur van de EuroGames (tekst loopt door na de tweet)

Ranking
De EuroGames zijn voor sporters op de wat meer recreatieve niveaus, maar Schuurs doet inmiddels al enkele jaren mee op het absolute topniveau. Haar hoogste positie ooit op de WTA-dubbelranking is 7e. Indrukwekkend − of staren dubbelaars zich minder blind op de ranglijst dan enkelspelers?

"Ja, uiteindelijk is de ranking wel belangrijk. Hoe hoger je staat, hoe makkelijker het wordt om aan bepaalde toernooien mee te mogen doen. Een toernooi kijkt naar de ranking van beide spelers. Die worden bij elkaar opgeteld en zo wordt bepaald hoe de plaatsingslijst eruitziet."

Partners
Kortom, voor een dubbelspeler is het ook nuttig om een partner met een hoge ranking te strikken. Schuurs won 15 WTA-dubbeltoernooien en deed dat met 9 verschillende partners. Waarom wisselt ze zo vaak? "Het is niet de bedoeling om vaak te wisselen, maar er kunnen dingen gebeuren waardoor je toch op zoek moet naar een ander. In het verleden had ik partners die zich meer op het enkelspel wilden richten, of die stopten omdat ze een familie wilde stichten. Ik had een partner die geblesseerd raakte, een partner die te oud werd. Je bent afhankelijk van anderen."

Voor lange tijd een duo vormen is ook zo eenvoudig niet, legt ze uit. Het is eigenlijk net een platonische relatie. "Je bent constant bij elkaar, je zit op elkaars lip, 30 tot 35 weken per jaar. Je moet ook buiten de baan een klik hebben. En op de baan moet je bepaalde resultaten halen waar je tevreden over bent. Sommige koppels gaan samen eten en drinken, andere koppels zien elkaar eigenlijk alleen op de baan. Het is maar net wat 2 partners fijn vinden."

WTA Finals
Op dit moment heeft ze het naar haar zin met haar Amerikaanse partner Desirae Krawczyk (ook 28). Wat heeft ze met haar afgesproken? "We willen sowieso de rest van het jaar met elkaar dubbelen. Maar ja, als 1 van de 2 op die afspraken terugkomt... Dubbelen is een teamsport, maar je blijft binnen dat team ook een vrij individu. We tekenen geen contract ofzo. We staan momenteel op nummer 9 bij de Race to the WTA Finals, de top 8 mag daaraan deelnemen. Dat toernooi halen, daar gaan we samen voor."

Ashleigh Barty
Een vrouw die de WTA Finals won in het enkelspel is Ashleigh Barty. Zij stopte in maart 2022 met proftennis, terwijl ze toen de nummer 1 van de wereld was. In 2018 won Schuurs 2 dubbeltitels met de Australische. Snapt ze haar beslissing?

"Ik ben bevriend met Ashleigh, ik wist dat het eraan zat te komen. Zelf heb ik nog veel passie voor het spelletje. Anderzijds ben ik echt een familiemens. Ik wil sowieso tot mijn 35e doorgaan en dan kijken hoe ik ervoor sta. Hoe sta ik er dan fysiek voor? Is dat in orde, dan ga ik misschien nog even door, maar wie weet vind ik het dan genoeg geweest."

Grand slam
Wat bij Barty ook meespeelde is dat ze haar doelen had bereikt. Schuurs vast nog niet, want op de grand slams is een halve finale (Australian Open 2021) haar beste resultaat. Wat is nodig om nog dat ene stapje te zetten? "Langer samen spelen met iemand zou kunnen helpen. Maar ik heb op grote toernooien prima gepresteerd, op de grandslamtoernooien was het tot nu toe net niet."

"Een halve finale is prima, maar je wil meer. En dat kan heus, want op de WTA 1.000-toernooien en grand slams krijg je precies dezelfde tegenstanders. Dus als ik die 1.000-toernooien kan winnen, dan kan het ook lukken bij een grand slam. Het moet net goed in elkaar vallen."

Max Wenders
We moeten de vrolijke Schuurs ook confronteren met een vervelender onderwerp: haar voormalige sparringpartner Max Wenders is voor 12 jaar geschorst vanwege betrokkenheid bij matchfixing. Wat kan of wil ze over Wenders kwijt?

"Hij zat vroeger bij mij op school en ging op dezelfde plek als ik trainen. Zo leerde ik hem kennen. Toen heeft hij nog op Belgische clubs les gegeven. In 2018 reisden we een paar maanden samen en was hij mijn sparringpartner. Hij kreeg andere opties, toen zijn we wat uit elkaar gegroeid. Ik heb geen contact meer met hem."

Perr Schuurs
Een persoon die ze zeker niet uit het oog wil verliezen is haar broer Perr Schuurs. Onder meer Torino heeft interesse in de verdediger. Wat weet Schuurs van dat soort transferperikelen?

"Ik ben echt heel veel weg en hij heeft het ook superdruk. We proberen momenten te vinden om elkaar te zien. We zijn gewend dat we elkaar niet veel ontmoeten. Dat er interesse is van verschillende clubs, waaronder uit Italië, dat wist ik wel. Maar hij is nu bij Ajax en daar speelt en traint hij, dat is het enige wat ik nu weet."

En inmiddels weet ze ook dat Perr zaterdagavond inviel bij Ajax tegen PSV!

Tweetvideo hieronder: Demi Schuurs en Desirae Krawczyk winnen het dubbeltoernooi in Stuttgart in april 2022