aryna-sabalenka-qinwen-zheng-australian-open-finale
Aryna Sabalenka en Qinwen Zheng bepalen zaterdag wie de eerste grandslam van 2024 wint / Getty Images

Aryna Sabalenka en Qinwen Zheng naar finale Australian Open

13:40, 25-01-2024 / Laatste Update: 13:48, 25-01-2024

Aryna Sabalenka is weer finaliste van de Australian Open. De winnares van vorig jaar won in de halve eindstrijd van de Amerikaanse Coco Gauff: 7-6 (2) 6-4. De Belarussische speelt zaterdag in de finale tegen de Chinese Qinwen Zheng, die afrekende met qualifier Dayana Yastremska uit Oekraïne: 6-4 6-4.

Sabalenka had een stuk sneller klaar kunnen zijn met Gauff, maar die gaf zich niet zomaar gewonnen in de eerste set. Sabalenka stond met 5-2 voor, maar kwam door een comeback van de Amerikaanse met 6-5 achter. Gauff kon vervolgens op haar eigen servicebeurt de set binnenslepen en kwam ook met 30-0 voor. Daarna pakte Sabalenka vier punten op rij en ook in de tiebreak was zij de betere.

In set twee viel het verschil pas tegen het einde. Bij 4-4 brak Sabalenka haar tegenstander en op haar eigen service maakte ze het karwei af. Dus gaat ze net als in 2023 naar de finale van de Australian Open. Toen won Sabalenka van Jelena Rybakina. Zaterdag speelt ze tegen Qinwen Zheng uit China of de Oekraïense qualifier Dayana Yastremska.

Eerste nederlaag Gauff in 2024

Voor Gauff kwam er een einde aan een winstreeks van tien wedstrijden in 2024. De 19-jarige Amerikaanse won het WTA-toernooi van Auckland en bereikte op de Australian Open de halve finales. Dat was een primeur voor haar.

Einde aan sprookje Yastremska

In de andere halve finale was de 21-jarige Zheng te sterk voor Yastremska. Daarmee eindigde het sprookje voor de Oekraïense. Yastremska overleefde het kwalificatietoernooi en versloeg in het hoofdtoernooi spelers als Markéta Vondrousová, Emma Navarro en Viktoryja Azarenka. De halve finale werd haar eindstation.

Zheng bereikte voor het eerste de finale van een grandslam. Haar beste prestatie op een groot toernooi was de kwartfinale op de US Open in 2023. Daarin verloor ze van de tegenstander van aanstaande zaterdag. Sabalenka schreef in 2023 de Australian Open op haar naam door Jelena Rybakina in drie sets te verslaan.