🎥 | Aryna Sabalenka is grand slam-winnares na comeback tegen Elena Rybakina in finale Australian Open

Sjors Tanis • 13:16, 28-01-2023 / Laatste Update: 03:50, 12-12-2023

Aryna Sabalenka heeft bij de Australian Open haar 1e grandslamtitel veroverd. De 24-jarige Belarussische voltooide in de Rod Laver Arena in Melbourne een fraaie comeback tegen de jaar jongere Wimbledon-kampioene Elena Rybakina uit Kazachstan: 4-6 6-3 6-4.

Sabalenka begon het toernooi als nummer 5 van de wereld. Rybakina staat 25e. De finale duurde bijna 2,5 uur.

Titel levert zo'n 2 miljoen euro op

De 23-jarige Rybakina, geboren in Rusland, veroverde vorig jaar op Wimbledon haar 1e grand slam-titel. Sabalenka stond voor het eerst in de finale van een grand slam-toernooi. De Belarussische verdiende bijna 2 miljoen euro met haar eindzege in Melbourne.

1e setverlies

Sabalenka had zonder setverlies de eindstrijd bereikt in Melbourne. Ze won in de voorbereiding op de Australian Open al het WTA-toernooi van Adelaide, zonder een set af te staan. De tennisster uit Minsk ging toch stroef van start in haar 1e grandslamfinale. Sabalenka begon met een dubbele fout, al volgde direct daarna een ace. In de 3e game leverde ze haar servicebeurt in.

Rybakina, die op weg naar de finale onder anderen de Poolse favoriete Iga Swiatek had uitgeschakeld, stond aanvankelijk wel sterk te serveren en liep mede dankzij heel wat aces uit naar 4-2. In de 6e game leverde echter ook de geboren Russin haar service in. Rybakina herpakte zich snel, plaatste wederom een break, en haalde de 1e set met 6-4 binnen.

4e matchpoint raak

Aan het begin van de 2e set liet Rybakina 2 breakpoints onbenut. Zelf werd ze in de 3e game gebroken en Sabalenka trok vervolgens de stand gelijk door de set met 6-3 binnen te halen.

De beslissende 3e set ging tot 3-3 gelijk op. Rybakina kwam in de 7e game op eigen service echter in de problemen door de harde slagen van Sabalenka. De Belarussische liet 2 breakpoints onbenut, maar sloeg op de 3e wel toe. Bij 5-4 mocht ze zelf serveren voor de winst. Sabalenka liet 3 matchpoints liggen, maar op de 4e was het wel raak. Ze liet zich na de laatste bal achterover vallen op de hardcourtbaan in de Rod Laver Arena en barstte in tranen uit.