Botic van de Zandschulp TOCH geplaatste speler bij Australian Open na afmelding Marin Cilic
i

Getty Images

Botic van de Zandschulp TOCH geplaatste speler bij Australian Open na afmelding Marin Cilic

Sjors Tanis • 14:03, 11-01-2023 / Laatste Update: 21:56, 11-12-2023

Botic van de Zandschulp heeft volgende week op de Australian Open toch een beschermde status. De beste Nederlandse tennisser stond aanvankelijk net te laag op de wereldranglijst om geplaatst te zijn, zo bleek uit de plaatsingslijst, maar de Kroaat Marin Cilic meldde zich woensdag af.

De 34-jarige Cilic, de nummer 18 van de wereld, raakte vorige week in Pune geblesseerd aan zijn rechterknie. Hij zou het in de kwartfinales opnemen tegen Tallon Griekspoor, die uiteindelijk de titel veroverde in India.

Reactie

"Geen geweldige start van 2023. Ik heb een aantal pittige dagen achter de rug in Melbourne en ben er kapot van dat ik niet kan deelnemen dit jaar. Maar mijn gezondheid staat voorop", schreef Cilic op sociale media over zijn afmelding. Hij stond in 2018 nog in de finale in Melbourne.

Van de Zandschulp als 32e geplaatst

Van de Zandschulp is de nummer 34 van de wereld. De beste 32 tennissers hebben een beschermde status, maar door de afmelding van de mondiale nummer 1 Carlos Alcaraz was ook de nummer 33 van de wereld geplaatst. Geplaatste spelers ontlopen elkaar in de 1e en 2e ronde.

De Australian Open begint maandag. De loting wordt donderdag verricht.

Lees ook: Respectloos gedrag naar Novak Djokovic op Australian Open keihard aangepakt: 'Dan volgt verbanning'

Titelhouder Rafael Nadal uit Spanje is bij de mannen als 1e geplaatst, de Noor Casper Ruud is de nummer 2 van de plaatsingslijst. De Servische favoriet Novak Djokovic is als 4e geplaatst, achter de Griek Stefanos Tsitsipas. Bij de vrouwen zijn Iga Swiatek uit Polen en de Tunesische Ons Jabeur als 1e en 2e geplaatst.