Roland Garros: Botic van de Zandschulp verliest van Alejandro Davidovich Fokina

Marcel Roes • 18:55, 02-06-2021 / Laatste Update: 12:29, 05-01-2024

Botic van de Zandschulp stond woensdag voor de 1e keer in de 2e ronde van een Grand Slam en speelde daarin tegen Alejandro Davidovich Fokina. Een Spanjaard. Op gravel. En da's een dodelijke combinatie. Onze landgenoot ging onderuit met 4-6 4-6 7-5 6-2 4-6.

De 21-jarige Fokina heeft Russisch wortels, maar groeide op rondom het Spaanse Malaga. Een echt grote naam is hij nog niet, al bereikte hij eerder in 2021 de kwartfinale van de gravelmasters in Monte Carlo. Toch plaatste Van de Zandschulp de eerste break van de match. Toen de Veenendaler met 4-1 voor stond, ging er weinig meer goed. De spanjaard pakte 5 games op rij en greep de set dus met 6-4.

🎾 | Botic van de Zandschulp begon sterk aan de eerste set, maar geeft zijn voorsprong weg. Kan hij de wedstrijd ombuigen?

🇫🇷 Mis geen bal van #RolandGarros bij Eurosport

📺 Eurosport 1

— Eurosport Nederland (@Eurosport_NL) June 2, 2021

2e set

Ook in set 2 gleed een break voorsprong door de handen van BVDZ. Qua opslag was het een zwakke set voor hem, want hij pakte maar 38 procent van de punten op zijn 1e service. Fokina sloeg op zijn 3e setpoint toe voor een 2-0 voorsprong in sets.

3e set

In het 3e bedrijf had Fokina als eerste een break op zak. Ook hij hield die marge niet vast. Over en weer waren er zwakke momenten vol ziekenhuisballen. Maar probeer zelf eens te tennissen in de Parijse bloedhitte! Een beetje uit het niets greep Botic de set. Was Fokina te vermoeid? Het leek er bij een mislukte onderhandse opslag wel op.

4e set

Ja, het beste was er in set 4 echt af bij Fokina. Hij oogde geïrriteerd en zijn foutenlast nam fors toe. Van de Zandschulp mokerde er lekker op los, brak bij 1-0, liep uit naar 4-1 en pakte onbedreigd de set.

🎾 | Het wordt een vijfsetter! Botic van de Zandschulp knokt zich geweldig terug in de wedstrijd 😮

5e set

Helaas herpakte de Spanjaard zich en liep hij in de slotset uit naar 2-0. De Nederlander kwam niet echt in de buurt van breakpoints en keek tegen een 4-2 achterstand aan. Op 4-3 kwamen er eindelijk breakpoints voor Botic, maar helaas, Fokina was bij de les. Er vielen geen breaks meer en na 3 uur en 42 minuten was het klaar op baan 11.