Daviscup, tennis
Nederland heeft zich geplaatst voor de Daviscup Finals. © ANP
i

Nederland heeft zich geplaatst voor de Daviscup Finals.

Captain Paul Haarhuis droomt van Davis Cup-victorie na zware remontada: 'Beter voor mijn hart'

11:51, 04-02-2024 / Laatste Update: 12:03, 04-02-2024

Paul Haarhuis is nog niet bekomen van de remontada van de Nederlandse tennissers tegen Zwitserland (van 2-1-achterstand naar 3-2-winst) of hij droomt alweer van de eindzege. "Niet goed voor mij hart, maar prima als we alles zo winnen."

Nederland staat voor de derde keer in de Davis Cup Finals na de zwaarbevochten zege op Zwitserland. "Ik win liever met 3-0, want dat is voor mijn hart veel beter", zegt de Davis Cup-captain van Oranje in gesprek met persbureau ANP.  "Ik heb liever dat ze alles in twee setjes winnen en dat je na drie wedstrijden met 3-0 wegloopt. Al hoop ik dat we elke wedstrijd zo winnen, want dat zou betekenen dat we de Davis Cup zouden winnen."

Nederland heeft de Davis Cup nog nooit gewonnen. In 2001 reikte Oranje tot de laatste vier van het landentoernooi, dat een flinke metamorfose heeft ondergaan. De Nederlandse tennissers van nu hebben flink op hun borst geklopt en schreeuwen van de daken dat ze het landentoernooi willen winnen. 

'Meer druk dan spelen tegen Alcaraz'

Volgens Haarhuis neemt door die uitspraken en de steeds betere prestaties de druk op zijn enkelspelers Tallon Griekspoor en Van de Zandschulp ook toe. "Ze voelen de druk en dat ze dit voor de buitenwacht wel even moesten doen. Dat zorgt voor meer druk dan wanneer je bijvoorbeeld tegen Carlos Alcaraz moet spelen. Ik ben heel blij met hoe ze zich staande hebben gehouden. Voor hun ervaring was dit zeer goed. Of ze nou met de hakken over de sloot winnen of dik, dat maakt me niets uit. Dit was alleen maar geweldig voor het publiek en de sfeer."

Tegen de Zwitsers haalde Botic van de Zandschulp het beslissende punt binnen. Hij won na het verlies van de eerste set alsnog in drie sets van Marc-Andrea Hüsler. Van de Zandschulp was twee punten verwijderd van een nederlaag. Het publiek in Groningen bibberde mee, maar kon uiteindelijk alsnog feestvieren. 

Waanzinnige ontlading dankzij comeback

"Er zitten ook goede kanten aan dit verhaal. Hierdoor was er een waanzinnige ontlading", zegt Haarhuis, die de vorige thuiswedstrijden veel overtuigender won met zijn ploeg. Vorig jaar werd het 4-0 tegen Slowakije en een jaar eerder werd Canada met dezelfde cijfers verslagen.

"Eigenlijk verliep het zoals ik verwachtte", geeft Haarhuis toe. "We hebben in vijf wedstrijden acht tiebreaks en elf sets gespeeld. We hebben laten zien dat het heel dichtbij elkaar zat. Maar dat had ik al verwacht met de ene tegenstander die heel erg in vorm is en de ander die rond de veertigste plek heeft gestaan."

De groepsfase van de Davis Cup Finals is in september. Daar kan Oranje zich plaatsen voor de knock-outfase, later dit jaar in Málaga.