Carlos Alcaraz blijft stijgen op wereldranglijst, Nederlanders zakken

Sjors Tanis • 12:18, 09-05-2022 / Laatste Update: 00:30, 12-12-2023

Carlos Alcaraz is weer fors gestegen op de wereldranglijst. De 19-jarige Spanjaard klimt door zijn zege in het masterstoernooi van Madrid van de 9e naar de 6e plaats.

Alcaraz won in Madrid onder anderen van Novak Djokovic en Rafael Nadal, die op de ATP-ranking nog boven hem staan. Djokovic handhaaft zich op de 1e plaats en Nadal op de 4e.

Superjaar

De nieuwe tennissensatie Alcaraz is bezig aan een bizar sterk 2022. Op de Australian Open ging de Spanjaard nog in de 3e ronde onderuit, maar vervolgens won hij het toernooi in Rio de Janeiro. Op Indian Wells verloor Alcaraz van landgenoot Nadal, maar daarna was hij weer los: titels in Miami, Barcelona én zondag dus ook Madrid.

Nederlanders zakken

Botic van de Zandschulp zakt 1 plek op de wereldranglijst en is nu de nummer 32. Nederlands beste tennisser speelt maandag op het graveltoernooi van Rome tegen de Amerikaan Sebastian Korda in de 1e ronde.

Tallon Griekspoor levert 10 posities in en zakt naar de 67e plaats. Griekspoor heeft zich via de kwalificaties geplaatst voor het hoofdschema in Rome en treft in de 1e ronde de Argentijn Sebastian Baez.

Vrouwen

De Poolse Iga Swiatek kwam afgelopen week door een schouderblessure niet in actie, maar ze behoudt toch de 1e plaats op de wereldranglijst bij de vrouwen. Opvallendste stijger is de Tunesische Ons Jabeur, die door haar overwinning in Madrid van de 10e naar de 7e plaats klimt. Arantxa Rus is nog altijd de enige Nederlandse in de top 100; ze blijft 74e.