Einde van een tijdperk? Voor het eerst in 18,5 jaar geen 'Grote 3' in top 2 tennisranglijst
i

Pro Shots / SIPA USA

Einde van een tijdperk? Voor het eerst in 18,5 jaar geen 'Grote 3' in top 2 tennisranglijst

Joris Kaper • 11:40, 14-06-2022 / Laatste Update: 02:37, 12-12-2023

Is dit het begin van het einde van een tijdperk in het mannentennis? Voor het eerst sinds november 2003 staat namelijk geen enkele tennisser van de Grote 3 in de top 2 van de wereldranglijst. We hebben het daarbij uiteraard over Novak Djokovic, Rafael Nadal en Roger Federer, die het mannentennis al jarenlang domineren.

Sinds november 2003 stond er altijd wel iemand van hen in de top 2 van de wereld, maar aan die periode is nu dus een einde gekomen. En dat is uiteraard niet zo vreemd, gezien de leeftijd van de tennissers. Djokovic is 35, Nadal 36 en Federer is al 40. Ook spelen andere zaken een rol. Zien we de Grote 3 ooit nog terug in de top 2?

Federer lang uit de roulatie

Federer moet sinds 2 knieoperaties en een revalidatie weer bijna opnieuw beginnen. De 40-jarige tennisser kwam vorig jaar op Wimbledon voor het laatst in actie op het hoogste niveau. Hij wil terugkeren op dat niveau in 2023, maar het is nog maar de vraag of hij nog een (geslaagde) comeback kan maken. Hij is inmiddels gedaald naar een 68e plek op de ATP-ranking.

Nadal pakt 22e grandslam-titel

Nadal won vorige week weliswaar Roland Garros, maar moest dat doen met injecties en een verdoofde voet. De 36-jarige tennisser sleepte al 22 grandslam-titels binnen en de vraag is hoe lang hij het nog vol kan houden. Nadal staat momenteel 4e op de ATP-ranking.

Djokovic en zijn principes

Novak Djokovic won vorig jaar nog 3 grandslamtitels op rij en stond in de finale op de US Open. Daarmee liet hij zien dat hij nog steeds een wereldtopper is, maar 2022 ging niet van een leien dakje, mede door zijn anti-vaccinatieprincipes, die hem menig toernooi kostten. Door het missen daarvan is hij gedaald van een 1e naar een 3e plek op de ranking en zal hij waarschijnlijk nog meer zakken, terwijl hij ooit 373 weken op de nummer 1-plek stond. Krijgt Djokovic nog een kans om terug te keren naar de nummer 1-positie?