Ex-toptennisser meldt zich bij het Oekraïense leger: 'Misschien word ik vermoord, misschien moet ik doden'
i

AP

Ex-toptennisser meldt zich bij het Oekraïense leger: 'Misschien word ik vermoord, misschien moet ik doden'

Brian Vesseur • 15:32, 24-03-2022 / Laatste Update: 07:56, 12-12-2023

Er heeft zich een oud-tennisser bij het Oekraïense leger gemeld. Het gaat om Alex Dolgopolov, 3-voudig winnaar van een ATP-toernooi. Hij is pas 33 jaar, maar is inmiddels gestopt en nu dus verdediger van zijn land. "Misschien word ik vermoord, misschien moet ik doden."

Ooit stond-ie op plek 13 van de wereld, hij verdiende dik 6 miljoen euro aan prijzengeld. Nu is Dolgopolov dus militair. "We hebben het racket ingeruild voor een geweer en kogels", zo twitterde hij anderhalve week geleden al.

Interview

In een groot interview in het Amerikaanse sporttijdschrift Sports Illustrated kijkt Dolgopolov terug op de voorbije weken en vooruit naar de nieuwe doelen in zijn leven, nadat hij zich aansloot bij een klein groepje voormalig Oekraïense topsporters, onder wie oud-bokser Vitali Klitschko, de burgemeester van Kiev, en oud-tennisser Sergei Stakhovsky. Na een weekje privétraining leerde Dolgopolov omgaan met geweren. "Ik ben misschien niet helemaal klaar, maar ik ben nu wel vertrouwd met wapens. Misschien word ik vermoord, misschien moet ik doden."

"In sport vecht je ook, maar hier vecht ik écht, stel mijn leven in de waagschaal", vergelijkt Dolgopolov de tennisbaan met de oorlog. "Dat is heftig, en staat in geen verhouding met een balletje slaan. Ik kan bijna niet in woorden zeggen hoe het voelt als er op je wordt geschoten."

'Vechten voor de rest van de wereld'

Dolgopolov is ook duidelijk over de Russen. "Er dreigt nu een wereldoorlog, en het dodental is erg hoog. Tienduizenden mensen, Russische soldaten, Oekraïense soldaten, Oekraïense burgers, kunnen het al niet meer navertellen. Dit komt steeds dichter bij een genocide. Ongelooflijk. En ik hoorde op Telegram dat drie clowns het er al over hadden om verder het westen te willen binnenvallen. De wereld moet gewoon weten dat we niet alleen voor Oekraïne vechten, maar ook voor de rest van de wereld."