Geen tennispotjes meer tot diep in de nacht: ATP en WTA voeren maximumtijd in
i

Getty Images

Geen tennispotjes meer tot diep in de nacht: ATP en WTA voeren maximumtijd in

Marcel Roes • 21:50, 09-01-2024 / Laatste Update: 07:26, 15-01-2024

Steeds vaker programmeren tennistoernooien hun partijen extreem laat op de avond. Het komt ook bij grandslamtoernooien voor dat een wedstrijd pas na pakweg 3 uur in de nacht is afgelopen. De tennisbonden ATP en WTA willen dat die kolder ophoudt.

Beide bonden hebben strengere regels ingevoerd waarmee spelers worden beschermd. De maximale tijd waarop een tennispot mag beginnen is 23.00 uur. Ook dan nog kan de grens van middernacht ruimschoots worden gepasseerd, trouwens. De regel wordt in 2024 als proef ingevoerd, daarna moet uit een evaluatie blijken of de grens blijft gehandhaafd.

Slapen

"Het aantal late eindtijden, gedefinieerd als wedstrijden die na middernacht eindigen, is de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen, met negatieve gevolgen voor spelers en fans", schrijven de bonden. "Dit hangt samen met een toename van de gemiddelde wedstrijdduur."

Het is voor spelers niet te doen om zo uit hun ritme te worden gehaald. Want na een duel kunnen ze niet direct hun hotelkamer opzoeken. Eerst zijn er nog media-verplichtingen, of eventueel een massage en bespreking met het begeleidingsteam.

Uitzonderingen

Overigens zijn er wel uitzonderingen op de grens van 23.00 uur. Als culturele tradities of slecht weer aan de basis staan van een latere begintijd, willen de bonden het toestaan.