Ging Raemon Sluiter de grens over tegen Kiki Bertens? 'Stond om half 2 's nachts te vloeken'
i

Getty Images

Ging Raemon Sluiter de grens over tegen Kiki Bertens? 'Stond om half 2 's nachts te vloeken'

Marcel Roes • 00:27, 22-12-2022 / Laatste Update: 05:29, 12-12-2023

In een gesprek met AD kijken Raemon Sluiter en zijn partner Fatima Moreira de Melo terug op hun ervaringen als sporter en trainer.

Sluiter was een paar jaar de trainer van toptennisster Kiki Bertens, ooit de nummer 4 van de WTA-ranking. Een van de vragen die ze bespreken is: wat geldt nou wel en niet als 'grensoverschrijdend gedrag'? Tot hoe ver mag je gaan als trainer om de sporter te motiveren?

"Ik denk dat als je het Kiki nu vraagt, ze zal zeggen: Rae was altijd bezig, mega intens en dat werd op een gegeven moment te veel voor mij", erkent Sluiter. Hij wilde af en toe hard zijn, om Bertens te leren beter met tegenslagen om te gaan.

Vloeken

Hij geeft een voorbeeld. Het was vlak voordat Bertens mocht meedoen aan de WTA Finals in het dubbelspel. Hij vroeg wanneer ze zouden trainen, maar ze zei: "Even niet". Toen knapte iets.

"Sta ik daar om half 2 ‘s nachts in die straat tegen haar te schreeuwen en vloeken: dat het toch godverdomme niet kan dat ze nu vakantie wil gaan vieren", aldus Sluit.

Mafkees

Ook nu, jaren later, weet Sluiter niet precies of hij daar nou spijt van moet hebben, of dat het een effectieve manier is om een punt te maken.

"Als mensen dat hadden gezien, of dit nu lezen, denken ze: wat is dit voor een mafkees? De vraag is: hoe moet je iemand raken als alle zachte en rustige manieren niet meer werken?"