Iga Swiatek wil bij de vrouwen evenveel prijzengeld als bij de mannen
i

Getty Images

Iga Swiatek wil bij de vrouwen evenveel prijzengeld als bij de mannen

Bart van der Wijst • 17:41, 22-02-2023 / Laatste Update: 03:49, 12-12-2023

Als het aan Iga Swiatek ligt gaan vrouwelijke tennissers evenveel verdienen als de mannen. Dat vertelde ze op het WTA-toernooi in Dubai. Het verschil in prijzengeld bij de WTA (vrouwen) en ATP (mannen) is volgens de Poolse nummer 1 van de wereld te groot.

Er is hard bewijs. De Financial Times rekende uit dat de ATP halverwege 2022 maar liefst 75 procent meer prijzengeld in toernooien uitkeerde dan de WTA. Bij de Grand Slams is het prijzengeld wel gelijk, alleen die toernooien organiseert de ITF.

Eerlijke verdeling

"Wat mij betreft is de topprioriteit voor de WTA om zich zakelijk uit te breiden, de populariteit te vergroten en het verschil in prijzengeld met de ATP te verkleinen", riep Swiatek in Dubai.

"Het vrouwentennis brengt dezelfde emoties met zich mee als het mannentennis", aldus de Poolse. "Op dit moment hoor ik niemand klagen over het inconsistente niveau. Er zijn toptennissters die geweldig spelen in de meeste toernooien."

Vorm

Swiatek werd op de Australian Open al bij de laatste 16 uitgeschakeld, maar sindsdien gaat het geweldig met de Poolse. In haar laatste 5 wedstrijden stond ze maar 8 games af. Daardoor won ze onder meer het WTA-toernooi van Doha.