Jannik Sinner maakt korte metten met Novak Djokovic en is finalist Australian Open
Jannik Sinner was heer en meester in de partij tegen Novak Djokovic. © Getty Images
i

Jannik Sinner was heer en meester in de partij tegen Novak Djokovic.

Jannik Sinner maakt korte metten met Novak Djokovic en is finalist Australian Open

08:14, 26-01-2024 / Laatste Update: 10:25, 26-01-2024

Jannik Sinner heeft titelverdediger Novak Djokovic in de halve finale van de Australian Open een historische nederlaag toegediend. De 22-jarige Italiaan won in vier sets (6-1 6-2 6-7 (8) 6-3) en mag zich opmaken voor de eindstrijd.

Sinner begon geweldig aan de partij en zette al een break in de tweede game van de eerste set. Ook bij de tweede mogelijkheid kwam hij op breakpoint, maar deze werd teniet gedaan door Djokovic. Bij de derde servicegame van Djokovic pakte Sinner wel de break met 40-15, hij won deze set uiteindelijk met 6-1. 

De Italiaan ging in rap tempo verder in de tweede set. Weer zette hij een vroege break neer en kon deze zelfs opvolgen met nog een break. Ook deze set pakte hij met speels gemak: 6-2. Sinner zag er erg koel uit en bleef goed in de concentratie. Djokovic staat bekend als een geweldige returner maar Sinner won erg veel punten met zijn eerste service. Het toont het totale overwicht dat de Italiaan had. Over de gehele wedstrijd zou hij 88 procent pakken op zijn eerste serves. 

Einde hegemonie Djokovic

Set drie was dan ineens van een heel andere orde. Djokovic vocht zich terug in de wedstrijd en ineens kreeg Sinner het moeilijk. Breken zat er niet meer in voor Sinner, die in zijn eigen games nog wel geweldig was. Hij zette in de derde set twee lovegames neer maar een break kreeg hij niet voor elkaar. Er was een tiebreak nodig om het verschil te maken, en daarin kreeg de als nummer vier geplaatste voor het eerst een matchpoint. Djokovic kwam daar van terug en kreeg daarna zelf een setpoint, die hij pakte. De nummer één van de wereld leek terug in de partij.

Novak Djokovic lijdt op de Australian Open een historische nederlaag.
Novak Djokovic is de wanhoop nabij. ©APNovak Djokovic lijdt op de Australian Open een historische nederlaag.

Een lange pauze diende zich aan na de derde set, Djokovic ging even naar binnen en al die tijd bleef Sinner op de baan wachten tot zijn tegenstander weer terug was. Menig tennisser zou daarna slechter starten maar dat gold niet voor Sinner. Hij denderde weer door in zijn eigen servicegames en bleef ijzig kalm. Sinner zette een break in de vierde game van de set en kwam met 4-1 voor. Djokovic kon nog twee games winnen, maar Sinner won uiteindelijk met 6-3. De hegemonie van Djokovic is daarmee ten einde, hij is tienvoudig winnaar van de Australian Open. De Serviër verloor sinds 2018 geen partij op het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Sinner in finale

Sinner staat daarmee voor het eerst in de finale van een grandslamtoernooi en zal spelen tegen de winnaar van de partij tussen Daniil Medvedev en Alexander Zverev.