Matteo Berrettini haalt Hubert Hurkacz door pastamolen en bereikt Wimbledon-finale

Marcel Roes • 19:14, 09-07-2021 / Laatste Update: 22:13, 05-01-2024

Metteo Berrettini heeft voor het eerst in zijn leven de finale van een Grand Slam gehaald. Hij had in de halve finale van Wimbledon weinig moeite met Hubert Hurkacz en versloeg de Pool met 6-3 6-0 6-7 6-4.

Al 1 keer eerder stond Berrettini in de halve finale van een major. Op het US Open 2019 liep het niet goed af tegen Rafael Nadal. Toen was de Italiaan de nummer 25 van de ATP-ranking, inmiddels is hij de nummer 9 - en hij stijgt na Wimbledon sowieso naar plek 8.

De opslag is het grootste wapen van de Italiaan. In de 1e set kreeg Hurkacz maar 1 breakpoint en die benutte hij niet. In de 2e set was het precies hetzelfde verhaal. Niet zo gek ook: Berrettini haalde circa 90 procent van de punten op zijn 1e opslag binnen. Het 2e bedrijf werd zelfs 6-0.

Tie-break

De Pool wist: als ik hem niet kan breken, dan moet ik in elk geval mijn eigen servicegames winnen. En dat gebeurde in de 3e set, waarin beide spelers geen breakpoint afdwongen. Tie-break dus! De Pool richtte zich op en won vrij makkelijk met 7-3.

4e set

De Italiaan was na dat setverlies helemaal niet van de leg en bleef in set 4 er lekker en nauwkeurig op los timmeren. Al snel had hij een break te pakken en ook nu hengelde hij met groot gemak de eigen opslaggames binnen. Het aantal aces van Berrettini liep op tot over de 20!

Game, set, match

Op 5-3 kreeg Berrettini op de opslag van de Pool al een matchpoint, maar toen ramde Hurkacz een keer een ace over het net. Het moest dus op eigen opslag gebeuren. En dat gebeurde dus ook! In die slotgame had-ie nog een gelukje met de netband, maar het was overduidelijk wie vanmiddag de sterkste van de 2 was.