Nederland heerst bij het rolstoeltennis! Na De Groot wint ook Sam Schröder op Australian Open
i

Getty Images

Nederland heerst bij het rolstoeltennis! Na De Groot wint ook Sam Schröder op Australian Open

Eimert Pruis • 11:06, 27-01-2022 / Laatste Update: 06:54, 12-12-2023

Rolstoeltennisser Sam Schröder heeft de Australian Open gewonnen. De Nederlander was knap de thuisfavoriet en als eerste geplaatste Australiër Dylan Alcott de baas: 7-5 6-0.

Het betekende de 2e grandslamtitel in het enkelspel voor Schröder. In 2020 won hij de US Open. De 22-jarige Schröder komt uit in de categorie quad en is de nummer 2 van de wereldranking.

Rolstoeltennislegende neemt afscheid

Het was extra knap van Schröder want tegenstander Alcott is een rolstoeltennislegende en nam ook nog eens afscheid. Zonder titel dus. De 31-jarige Alcott, een fenomeen in eigen land, besloot eind vorig jaar dat hij op de Australian Open afscheid wilde nemen van de sport. Hij won in 2021 alle grandslamtoernooien en goud op de Paralympische Spelen.

Alcott werd geboren met een tumor in zijn rug. Hij moest direct een operatie ondergaan en hield daar een dwarslaesie aan over. Alcott was als paralympisch sporter eerst succesvol in het rolstoelbasketbal. Op 17-jarige leeftijd veroverde hij met de Australische ploeg goud op de Paralympische Spelen van 2008 in Beijing. Vier jaar later in Londen pakte Alcott met Australië zilver. Daarna won hij in 2016 en 2021 goud als tennisser.

Diede de Groot blijft winnen

Bij de vrouwen won Diede de Groot eerder een Nederlandse finale op de Australian Open. De Groot blijft maar winnen. Vorig jaar won ze alles wat er te winnen viel.

De titel in Melbourne betekende al haar 13e grandslamtitel. Op de grand slams is De Groot sinds Roland Garros 2020 onverslaanbaar.