Amerikaanse tennisster Danielle Collins haalt voor het eerst finale Australian Open
i

Getty Images

Amerikaanse tennisster Danielle Collins haalt voor het eerst finale Australian Open

Eimert Pruis • 13:30, 27-01-2022 / Laatste Update: 00:07, 08-01-2024

Danielle Collins heeft voor het eerst in haar tennisloopbaan de finale van een grandslamtoernooi bereikt. Op haar favoriete ondergrond hardcourt versloeg de Amerikaanse de Poolse Iga Swiatek: 6-4 6-1. In de finale van de Australian Open treft ze de Australische nummer 1 van de wereld Ashleigh Barty.

Collins (28) voelt zich als een vis in het water in Melbourne. Haar beste prestatie tot dit jaar was ook in Australië. In 2019 haalde ze de halve eindstrijd van de Australian Open.

De Amerikaanse was de underdog tegen de als 7e geplaatste Swiatek. Dat deerde haar helemaal niet. Collins (als 27e geplaatst) walste in korte tijd over de Poolse heen.

Veel winners

Na iets meer dan 5 kwartier maakte Collins het af met een verwoestende backhand, die de Poolse te machtig was. In de 2e set werd Swiatek 'overpowered' door haar opponente, die de ene na de andere winner produceerde. In totaal sloeg ze liefst 27 winners, waaronder 7 met haar return. Ze noteerde 13 onnodige fouten.

"Ik kan niet blijer zijn en het voelt geweldig", zei Collins (28) na het bereiken van de finale. "Ik denk terug aan de reis hiernaartoe, al het harde werken, de vroege ochtendtrainingen met mijn vader, voor school. Het is ongelooflijk."

Comeback na reuma

Eind 2019 werd bij Collins reuma geconstateerd, maar ze kwam knap terug. "Ik ben ondertussen begonnen met een behandeling en ik ga deze uitdaging aan. Iedere dag dat je gezond bent, is een gift. Ik ben voor 100 procent gemotiveerd om te vechten, op en naast de baan", schreef ze toen. In 2020 haalde ze de kwartfinales op Roland Garros, maar verder kwam ze nergens voorbij de 3e ronde.

Collins neemt het zaterdag in de finale op tegen Barty, die nog zonder setverlies is in Melbourne. De nummer 1 van de wereld heeft dit toernooi pas 21 games verloren.