Nederlandse tennissers bereiken hoogste ATP-notering ooit
i

Getty Images

Nederlandse tennissers bereiken hoogste ATP-notering ooit

Sjors Tanis • 09:47, 11-07-2022 / Laatste Update: 14:27, 08-01-2024

Tallon Griekspoor maakt voor het eerst deel uit van de top-50 van de ATP-wereldranglijst. De Nederlander, die op Wimbledon in de 2e ronde werd uitgeschakeld, klom van de 53e naar de 47e plaats.

Daarmee staan er voor het eerst in 18 jaar 2 Nederlandse mannen bij de beste 50 tennissers ter wereld.

Niet door Wimbledon

De sprong van Griekspoor had overigens niets te maken met zijn optreden op het Londense gras. Vanwege de weigering van de organisatie Russische en Belarussische tennissers toe te laten, besloot tennisbond ATP dat er op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst te verdienen waren.

Dat er toch verschuivingen op de ranglijst zijn, komt met name omdat tennissers hun een jaar geleden verdiende punten kwijtraken. Ook Botic van de Zandschulp klom daardoor een plaats: de Veenendaler staat nu 24e, zijn hoogste ranking ooit. Van de Zandschulp bereikte in Londen de 4e ronde. 

Met Griekspoor en Van de Zandschulp heeft Nederland voor het eerst sinds 2004 2 mannen in de top 50 van het mondiale tennis. Destijds waren Martin Verkerk en Sjeng Schalken terug te vinden op de respectievelijk 43e en 50e plek.

Van Rijthoven

Ook Tim van Rijthoven maakte indruk door op Wimbledon de 4e ronde te halen, maar door de maatregel van de ATP leverde hem dat geen grote sprong op de wereldranglijst op. Hij klom een plaats en is nu de nummer 103 van de wereld, net als Griekspoor en Van de Zandschulp de hoogste notering uit zijn carrière.

De ranglijst wordt aangevoerd door de Rus Daniil Medvedev. In de top 10 zakte Novak Djokovic 4 plaatsen. De Serviër won zondag Wimbledon, maar verloor de punten van zijn overwinning in Londen van vorig jaar. Hij staat nu 7e.