New York gaat kennismaken met Gijs Brouwer: Nederlander debuteert op een grand slam
i

Getty Images

New York gaat kennismaken met Gijs Brouwer: Nederlander debuteert op een grand slam

Marcel Roes • 11:16, 27-08-2022 / Laatste Update: 05:30, 12-12-2023

Gijs Brouwer zien we terug in het hoofdschema van de US Open, het 4e en laatste grandslamtoernooi van het tennisjaar. De 26-jarige Nederlander (geboren in Houston, Texas) versloeg in de 3e kwalificatieronde de Brit Paul Jubb: 7-6(3) 3-6 6-2.

De nummer 184 van de wereld speelde nog nooit eerder op een grand slam. Sterker nog, eerder in 2022 debuteerde hij op ATP-niveau, nadat hij jarenlang werkte aan een doorbraak via challengers en futures.

Brouwer stuit in de 1e ronde van de US Open op Adrian Mannarino, de Fransman die ten koste van Botic van de Zandschulp de finale van het toernooi van Winston-Salem bereikte (6-0 6-4).

Tegenstanders Nederlanders

Van de Zandschulp, Tallon Griekspoor en Tim van Rijthoven plaatsten zich op basis van hun posities op de wereldranglijst rechtstreeks voor het hoofdtoernooi. Van de Zandschulp, als 21e geplaatst, stuit in de eerste ronde op Tomas Machac, de nummer 126 van de wereld uit Tsjechië.

Griekspoor, de nummer 46 van de wereld, begint de laatste grand slam van het seizoen tegen Federico Coria, de Argentijnse nummer 78 van de mondiale tennisladder. Van Rijthoven, 119e op de wereldranglijst, opent tegen Zhizhen Zhang.

Jesper de Jong

Jesper de Jong plaatste zich niet voor het hoofdschema. De Jong, die zich voor de 1e keer voor een grandslamtoernooi kon plaatsen, verloor van Federico Delbonis.

#USOpen are receiving gifts to mark the occasion. pic.twitter.com/NCLkuaSI0I