Novak Djokovic biedt excuses aan voor liegen en bijwonen interview (met corona): 'Menselijke fouten'
i

EPA

Novak Djokovic biedt excuses aan voor liegen en bijwonen interview (met corona): 'Menselijke fouten'

Eimert Pruis • 08:37, 12-01-2022

Novak Djokovic staat lijnrecht tegenover de Australische minister van Immigratie Alex Hawkwe. De Servische nummer 1 van de tennisranking wil meedoen aan de Australian Open, maar Hawke is aan het onderzoeken of hij het visum voor 'Djoko' moet intrekken. Woensdag bood de tennisser alvast excuses aan voor de in zijn ogen 'menselijke fouten'.

Djokovic werd het land in eerste instantie niet ingelaten omdat hij de juiste documenten niet meehad en ook nog eens een vakje had aangevinkt terwijl dit niet klopte. Het ging om het vakje waarmee hij verklaarde dat hij 14 dagen voor zijn entree in Melbourne niet had gereisd. De Serviër werd echter eind december nog in Spanje en Belgrado gesignaleerd. Liegen op het inreisformulier dus. Woensdag verklaarde Djokovic dat het een fout van zijn agent was.

Ook sorry voor bijwonen interview terwijl hij corona had

Hij bood zijn excuses aan voor de fout van zijn agent, het geven van valse of misleidende informatie is strafbaar in Australië. Slimme zet dus van de 'Djoker'. "Ik wil ook sorry zeggen voor het bijwonen van een interview terwijl ik net positief getest had op COVID-19."

Djokovic heeft het over een interview dat hij op 18 december gaf aan het Franse L'Équipe. Op 16 december onderging hij een test, een dag later kreeg hij de uitslag. "Ik voelde me verplicht om naar het interview te gaan en de journalist niet in de steek te laten. Ik hield wel de hele tijd afstand en droeg een masker. Behalve tijden de foto's."

Later dacht hij pas na

Pas toen de Serviër thuiskwam besefte hij dat hij een fout had gemaakt. "Ik ging in quarantaine en dacht na. Ik heb een beoordelingsfout gemaakt en geef toe dat ik de afspraak had uit moeten stellen."

Ondertussen had Djokovic ook nog even een evenement bijgewoond met jongeren (zonder mondkapje op). Daarvoor zegt hij geen sorry. "Ik was asymptomatisch en voelde me prima. Pas na het evenement hoorde ik dat ik positief was getest."

'Nepnieuws is pijnlijk voor mijn familie'

Op sociale media haalt hij ondertussen nog even uit naar alles (media) en iedereen die negatief over hem schrijft. "Het is allemaal misinformatie dat gecorrigeerd moet worden. De stroom aan nepnieuws is pijnlijk voor mijn familie."

De houding van Djokovic, het opduiken van nieuwe informatie over zijn whereabouts en het 'liegen' van de tennisser helpen allemaal niet mee bij de nieuwe beoordeling van zijn visum. De rechter heeft hem alsnog het land ingelaten. De Australische minister van immigratie heeft alleen het laatste woord en zal deze week met een antwoord komen op de vraag of Djokovic op kan gaan voor zijn 10e titel in Melbourne.