🎥 | Novak Djokovic naar halve finales ATP Finals (én hoofdtoernooi Australian Open)

Sjors Tanis • 18:09, 16-11-2022 / Laatste Update: 05:38, 12-12-2023

Novak Djokovic heeft ook zijn 2e partij op de ATP Finals gewonnen. De 5-voudig winnaar van het eindejaarstoernooi was in Turijn met 6-4 6-1 te sterk voor de Rus Andrey Rublev. Met zijn zege boekte hij een plaats bij de laatste 4 van de ATP Finals. Djokovic bevestigde na de partij dat hij in 2023 meedoet aan de Australian Open.

Djokovic, die het toernooi was begonnen als de nummer 8 van de wereld, had maandag in zijn 1e wedstrijd ook de Griek Stefanos Tsitsipas in 2 sets verslagen. Rublev had zich in 3 sets ontdaan van zijn landgenoot Daniil Medvedev.

1e break pas aan einde van set 1

De 35-jarige Djokovic wist tegen de 10 jaar jongere Rublev pas aan het einde van de 1e set het verschil te maken. De 21-voudig grandslamkampioen brak zijn tegenstander op 5-4 dankzij een fraaie backhandwinner en haalde zo de 1e set binnen.

De weerstand van de veelvuldig klagende Rublev was prompt gebroken en de nummer 7 van de wereld wist in de 2e set nog maar 1 game te pakken. Djokovic benutte bij een 5-1-stand op eigen service meteen zijn 1e matchpoint. Mede door 17 onnodige fouten van Rublev (tegenover 7 van Djokovic) had de Serviër slechts een kleine 70 minuten nodig voor de winst.

Djokovic doet mee aan Australian Open

Djokovic gaat in januari in Melbourne op jacht naar zijn 10e zege op de Australian Open. De 35-jarige Serviër, de meest succesvolle tennisser ooit bij het Australische grandslamtoernooi, bevestigde in Turijn dat het intrekken van zijn visum ongedaan is gemaakt. Djokovic miste het toernooi van dit jaar nadat hij werd uitgezet omdat hij geen COVID-19-vaccin had gekregen.

Medvedev uitgeschakeld

Medvedev is bij de ATP Finals na 2 partijen uitgeschakeld. De 26-jarige Rus verloor zijn 2e groepswedstrijd van Tsitsipas in 2 sets: 6-3 6-7 (11) 7-6 (1). Zijn laatste groepswedstrijd is tegen Djokovic.

Tsitsipas, de nummer 3 van de ATP-ranking, won in het begin van de 1e set meteen de opslagbeurt van de Rus. De 24-jarige Griek hield die voorsprong vast en pakte zo de set met 6-3. In de 2e set moest de tiebreak voor de beslissing zorgen. Daarin kregen beide spelers tal van kansen, maar sloeg Medvedev na drie matchpoints van Tsitsipas alsnog toe om de stand in sets weer gelijk te trekken.

In de 3e set won Medvedev op 3-3 de opslagbeurt van zijn tegenstander. De Griek kreeg nog een kans om meteen weer terug te breken, maar dat lukte niet. Op 5-4 deed Tsitsipas dat wel, toen Medvedev mocht serveren voor de wedstrijd. Opnieuw viel de beslissing in de tiebreak. Daarin liep de Griek uit naar 6-0. Op zijn 5e matchpoint na 2 uur en 21 minuten maakte hij het wel af.