Dit is hoe het kan dat Novak Djokovic ondanks Wimbledon-titel 4 plekken zakt op wereldranglijst
i

Getty Images

Dit is hoe het kan dat Novak Djokovic ondanks Wimbledon-titel 4 plekken zakt op wereldranglijst

Sjors Tanis • 14:52, 11-07-2022 / Laatste Update: 18:15, 07-01-2024

Raar maar waar: op de nieuwe ATP-wereldranglijst zakt de kersverse Wimbledon-kampioen Novak Djokovic liefst 4 plekken, van 3 naar 7. De nummer 1 van de wereld blijft Daniil Medvedev, die niet eens mocht meedoen in Londen. Hoe is dat mogelijk?

Om te beginnen: de wereldranglijst in het tennis zit sowieso relatief ingewikkeld in elkaar. In het kort: behalve om punten winnen gaat het bij de toernooien net zo goed om punten verdedigen. Win je zoals Novak Djokovic in 2021 Wimbledon, dan staan er voor hem bij de editie van 2022 2000 punten op het spel. Normaal gesproken dan.

Anders dan anders

Dit jaar niet. De organisatie achter Wimbledon besloot namelijk om tennissers uit Rusland en Belarus uit te sluiten van deelname vanwege de oorlog. De tennisvakbonden ATP en WTA waren het oneens met die regel en besloten dat er dan geen rankingpunten te verdienen waren. Op die manier werd de Rus Medvedev nog enigszins beschermd.

Zo verloor Djokovic dus - ondanks zijn nieuwe titel - 2000 punten op de wereldranglijst, en zakte hij van plek 3 naar 7. Nu is die ranking niet meer de hoogste prioriteit voor de Serviër. Hij speelt alleen nog voor grandslamtitels, wil uiteindelijk die strijd met Rafael Nadal in zijn voordeel beslechten. De stand: 22-21 in het voordeel van Nadal.

Lees ook: Nederlandse tennissers bereiken hoogste ATP-notering ooit

Nederlanders

Voor andere spelers is die 'straf' van de ATP en WTA wel duur. Neem de 3 Nederlandse mannen. Botic van de Zandschulp (4e ronde), Tim van Rijthoven (4e ronde) en Tallon Griekspoor (2e ronde) hadden onder normale omstandigheden alle 3 punten en plekken gewonnen. Nu bleef het voor hen bij het prijzengeld en de eer.

Van Rijthoven zou, in plaats van 103e (een winst van slechts 1 plek), 76e staan als zijn prestatie op Wimbledon volgens de normale methode zou worden beloond. Een ander treffend voorbeeld: verliezend finalist Nick Kyrgios verliest nu 5 plekken en zakt naar 45, terwijl hij anders zou stijgen naar de 16e stek.