Novak Djokovic zet eerst Taylor Fritz opzij en neemt daarna Nick Kyrgios in de zeik
Novak Djokovic en Nick Kyrgios. ©Getty Images

Novak Djokovic zet eerst Taylor Fritz opzij en neemt daarna Nick Kyrgios in de zeik

10:56, 23-01-2024 / Laatste Update: 16:08, 23-01-2024

Novak Djokovic is na zijn zege op Taylor Fritz doorgedrongen tot de halve finale van de Australian Open. De tienvoudig winnaar won in de Rod Laver Arena met 7-6 (3) 4-6 6-2 6-3. Zijn komende tegenstander komt uit de partij tussen Andrey Rublev en Jannik Sinner.

In de eerste twee sets kreeg het publiek een echte strijd voorgeschoteld. Beide spelers kregen weinig vat op elkaars opslag en toen het 1-1 in sets stond, was er reden om te geloven dat Fritz het echt spannend kon maken. Maar vanaf de derde set veranderde alles: Djokovic begon de service van de 1,93 meter lange Fritz te lezen en maakte veel meer returnpunten.

Djokovic leest de opslag van Fritz

In de laatste twee sets ging meer van de helft van de punten in de opslaggames van Fritz naar de Servische kampioen. Daardoor werd het een eenzijdige pot. De als twaalfde geplaatste Amerikaan had simpelweg geen wapens om Nole te laten wankelen.

Taylor Fritz doet het lekker

Voor de 26-jarige Fritz was het de derde keer dat hij de kwartfinale van een grandslamtoernooi had bereikt. De Amerikaan deed dat bovendien drie slams op rij: Wimbledon 2023, US Open 2023 en nu dus Australian Open 2024. Tegen Djoko had hij alle acht voorgaande duels verloren. Ook was er in die reeks maar één potje waarin hij in elk geval nog een set had gewonnen.

Interview Nick Kyrgios

Na de kwartfinale kwam de Australische tennisser Nick Kyrgios op de baan voor een gesprekje met Djokovic. Die had wel zin in een luchtig momentje en stond King Kyrgios grappend te woord. Toen Kyrgios hem vroeg naar de boom in de Royal Botanical Gardens van Melbourne waarop Djokovic zo dol was, nam hij de Aussie flink in de zeik.

"Ik wil je best vertellen waar die boom precies staat", zei Djokovic in antwoord op het verzoek van Kyrgios. Die hoopte dat die boom hem de kracht zou geven om van Djokovic te winnen. "Maar daarna moet je in die boom klimmen en erin gaan hangen voor 33 minuten", aldus Djokovic.