Oekraïense Marta Kostyuk weigert hand van Russische Varvara Gracheva na gewonnen WTA-finale

Joris Kaper • 15:55, 06-03-2023 / Laatste Update: 06:02, 12-12-2023

Marta Kostyuk heeft zondagavond haar allereerste WTA-titel veroverd. De nummer 40 van de WTA-ranking won in de finale van het tennistoernooi van Austin (VS) van Varvara Gracheva: 3-6 5-7. Niet alleen pakte het 20-jarige tennistalent daarmee haar 1e titel, maar opvallender was dat de Oekraïense tennisster tegenover een Russische stond.

Gezien de Russische invasie van Oekraïne was vooral dat feit erg pikant. De Oekraïense viel na haar zege huilend op haar knieën na het benutten van haar matchpoint, nadat ze eerder nog een setpoint van Gracheva wegwerkte. Kostyuk wilde vervolgens geen hand geven aan Varvara Gracheva. Wel kon er nog net een tikje tegen elkaars racket vanaf.

Reactie

"Het is heel speciaal om deze titel te winnen. Vooral in de positie waarin ik nu zit", zei Kostyuk. "Ik draag de titel op aan alle Oekraïense mensen die vechten en sterven voor het land", zei de geëmotioneerde Kostyuk na afloop. Kostyuk is behoorlijk uitgesproken als het gaat om de oorlog in Oekraïne. Zo weigerde ze vorig jaar op de US Open ook al de Wit-Russische Victoria Azarenka een hand te geven.

Kostyuk zei eerder al geen begrip te hebben voor Russische en Wit-Russische tennissters die zich niet uitspreken tegen de oorlog.