Oekraïense oud-tennisprof ruilt racket in voor vuurwapen: ‘Heb geen militaire ervaring’
i

REUTERS

Oekraïense oud-tennisprof ruilt racket in voor vuurwapen: ‘Heb geen militaire ervaring’

Eimert Pruis • 23:10, 26-02-2022 / Laatste Update: 00:22, 12-12-2023

Sergei Stakhovsky kwam vorige maand nog in actie op de Australian Open waar hij zijn laatste wedstrijd als tennisprof speelde, maar zal niet genieten van zijn pensioen. Hij gaat terug naar zijn land Oekraïne om in de oorlog te vechten tegen de Russen.

Stakhovsky stond ooit 31e op de wereldranglijst en won 4 individuele ATP-toernooien, waaronder in 2010 in Rosmalen. In 2013 versloeg hij zelfs nog Roger Federer op het heilige gras van Wimbledon. In totaal sloeg de inmiddels 36-jarige Oekraïner voor meer dan 5 miljoen aan prijzengeld bij elkaar, maar na zijn nederlaag in de openingsronde van het kwalificatietoernooi voor de Australian Open tegen J.J. Wolf vond Stakhovsky het welletjes: einde carrière. 

Vrouw en kinderen veilig in Hongarije

Tegenover Sky Sports doet de oud-tennisser zijn opvallende verhaal. Hij heeft zijn vrouw en kinderen in Hongarije in veiligheid gebracht en reist zelf naar Oekraïne om het op te nemen tegen de Russen. De oproep van de Oekraïense regering aan alle mannen tussen de 18 en 60 jaar is ook bij de familie van Stakhovsky niet aan dovemansoren gericht. Zijn vader en broer zijn chirurgen en verstoppen zich momenteel in schuilkelders, bang om door de Russen opgepakt te worden. Of nog erger. 

Geen ervaring

"Ik heb geen militaire ervaring, kan wel met geweren overweg", zegt Stakhovsky. "Ik zie niet in waarom het grootste deel van mijn land wel zijn leven riskeert of familie naar de frontlinie stuurt en ik niet", legt hij uit. "Daarom heb ik me vorige week aangemeld voor de reserves. Natuurlijk zou ik vechten. Het is voor mij de enige reden waarom ik probeer terug te gaan."

'Zelenski is een president voor het volk'

Stakhovsky looft ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski. "De president die we vandaag de dag hebben is de enige die voor zijn land is opgestaan, gelooft in wat hij doet en die zijn leven riskeert. Alle presidenten voor hem waren een grap. Zelenski mag dan wel een komiek zijn, hij is inmiddels uitgegroeid tot een president voor het volk."