Oekraïense tennisster Lesia Tsoerenko: 'Ik kreeg paniekaanval na gesprek met WTA-baas'
i

Getty Images

Oekraïense tennisster Lesia Tsoerenko: 'Ik kreeg paniekaanval na gesprek met WTA-baas'

Joris Kaper • 11:06, 14-03-2023 / Laatste Update: 01:23, 12-12-2023

De Oekraïense tennisster Lesia Tsoerenko heeft op het tennistoernooi van Indian Wells opgegeven met een paniekaanval. De nummer 95 van de wereld was "geshockeerd" na een gesprek met WTA-baas Steve Simon waarin ze de oorlog in haar geboorteland bespraken.

"De reden voor mijn terugtrekking was een paniekaanval. Officieel staat er dat het is om persoonlijke redenen, maar in werkelijkheid had ik te maken met ademhalingsproblemen en hysterie", aldus Tsoerenko tegen Oekraïense media.

Weigering

Tsoerenko zou het in de 3e ronde opnemen tegen Aryna Sabalenka uit Belarus. Sinds de Russische inval in Oekraïne weigeren sommige tennissers te spelen tegen tennissers uit Rusland of Belarus, die onder neutrale vlag wel mogen deelnemen aan toernooien. Ook weigeren sommige spelers hun Russische of Belarussische tegenstanders de hand te schudden na afloop.

Verbijsterd

"Een paar dagen geleden had ik een gesprek met de baas van de WTA en ik was verbijsterd wat ik hoorde. Hij vertelde me dat hij zelf de oorlog niet steunde, maar als spelers uit Rusland en Belarus dat wel doen, het hun mening is. Ik zou me volgens hem niets moeten aantrekken van de mening van anderen", aldus Tsoerenko.

Positie onhoudbaar?

Volgens Tsoerenko vragen meerdere tennissers uit Oekraïne zich af of de positie van Simon nog wel houdbaar is. De WTA kwam daarop met een verklaring en sprak zijn steun uit voor Oekraïne. Volgens geruchten zal Wimbledon Russische en Belarussische tennissers deze zomer weer toelaten op het toernooi. Op het grandslamtoernooi in Londen werden de Russen en Belarussen vorig jaar nog wel geweerd.