Oekraïense toptennisster Svitolina dolblij met coach Sluiter: 'Fijne manier van klikken'
i

Getty Images

Oekraïense toptennisster Svitolina dolblij met coach Sluiter: 'Fijne manier van klikken'

Eimert Pruis • 17:27, 30-05-2023 / Laatste Update: 04:58, 12-12-2023

Elina Svitolina is erg tevreden over de samenwerking met coach Raemon Sluiter. De Oekraïense tennisster veroverde vorige week in Straatsburg haar 1e WTA-titel met de Nederlandse coach aan haar zijde. Op Roland Garros won ze ook in de 1e ronde.

"Ik ben erg blij met de manier waarop we klikken", zei de 28-jarige Svitolina op Roland Garros na haar zege in de 1e ronde. "We hebben 3 maanden de mogelijkheid gehad met elkaar te werken zonder dat ik toernooien speelde. Normaliter heb je die tijd niet op de tour als je van coach wisselt. Dan heb je hooguit een maand de tijd en voel je meteen de druk van de toernooien, bijvoorbeeld omdat je na het off-season naar de Australian Open moet. Nu hadden we echt de tijd om meer over elkaar te leren."

Svitolina vroeg Sluiter

Half maart bevestigde Sluiter na een proefperiode de samenwerking. Hij was door Svitolina zelf benaderd. "Ik ken hem nog uit de tijd dat hij Kiki Bertens begeleidde. Ze hebben lang samengewerkt en goed gepresteerd samen. Kiki en ik hebben regelmatig samen getraind en daardoor heb ik Raemon wat beter leren kennen", zei Svitolina, die in aanloop naar haar comeback enkele weken met Sluiter in Zwitserland trainde. Daar woont ook haar man, de Franse toptennisser Gaël Monfils.

"Ik wilde het gewoon proberen. En alles ging goed in het begin en we hadden de tijd om aan elkaar te wennen, om rustig praten en te kijken wat ik moest verbeteren. Wat ik moest doen om terug te keren op een fatsoenlijk niveau."

Zwangerschap en oorlog

Omdat Svitolina vanwege een zwangerschap en de oorlog in haar geboorteland maanden niet in actie is gekomen, was ze afhankelijk van wildcards en kwam ze de afgelopen weken ook uit in het ITF-circuit, het niveau onder de WTA-toernooien.

"Alles is nu anders voor mij. Ik heb nu een ander begeleidingsteam en ben nu ook een moeder. Het voelt ook heel anders, ik ben geen speelster uit de top 10 meer. Ik sta zelfs buiten de top 100. Ik ervaar ook minder druk en probeer gewoon punten te pakken en te genieten van de kansen die ik krijg."

Svitolina, die in 2019 op zowel Wimbledon als de US Open halvefinaliste was, is als de nummer 192 aan Roland Garros begonnen. Ze neemt het woensdag in de 2e ronde op tegen Storm Hunter uit Australië.