Saudi-Arabië strikt tennistoppers Novak Djokovic, Rafael Nadal en Carlos Alcaraz voor demonstratietoernooi
Novak Djokovic en Rafael Nadal op Roland Garros 2022 © Getty Images

Saudi-Arabië strikt tennistoppers Novak Djokovic, Rafael Nadal en Carlos Alcaraz voor demonstratietoernooi

00:04, 06-02-2024

Saudi-Arabië heeft weer een groot sportevenement te pakken. In oktober doen Novak Djokovic, Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Jannik Sinner, Daniil Medvedev en Holger Rune mee aan het 6 Kings Slam. Opvallend, want dat demonstratietoernooi is midden tijdens het ATP-seizoen en telt niet mee voor de wereldranglijst. Vanzelfsprekend zullen de zes tennissers het niet voor een colaatje en een zakje snoep doen.

Het tennistoernooi wordt georganiseerd in Riyad, de hoofdstad van Saudi-Arabië. De mondiale tennisbond ATP heeft nog niet op de komst van het gloednieuwe toernooi gereageerd.

Vision 2030

Saudi-Arabië wil het land bruisender maken en dat doet het aan de hand van het overheidsprogramma Vision 2030. Kroonprins Mohammed bin Salman (MBS) wil zijn land minder afhankelijk laten zijn van olie-inkomsten en meer toeristen trekken. MBS gebruikt (of misbruikt) sport om het land aantrekkelijker te maken voor buitenlanders.

Zo is Saudi-Arabië dicht bij de organisatie van het WK voetbal in 2034 en spelen er al voetbalsterren als Cristiano Ronaldo, Neymar en Georginio Wijnaldum. Verder is er ook een Formule 1-race, wordt er gewielrend en zijn er meerdere boks- en UFC-gevechten.

6 Kings Slam

Er komen in ieder geval 50 grandslams naar Saudi-Arabië in oktober. Djokovic won een recordaantal van 24, Nadal volgt met 22. Alcaraz heeft er twee, terwijl Sinner onlangs op de Australian Open zijn eerste won. Ook Medvedev heeft er eentje. Alleen Rune staat nog droog.

Wanneer het toernooi precies wordt gespeeld en hoe het format eruitziet, wordt later bekend.