Tenniswereld verbolgen over Hongaarse onsportiviteit, tegenstander geeft huilend op

Eimert Pruis • 16:06, 19-07-2023 / Laatste Update: 00:52, 12-12-2023

De tenniswereld heeft geschokt gereageerd op een bizar staaltje onsportiviteit in Hongarije. Bij het WTA-toernooi in Budapest veegde de Hongaarse Amarissa Toth (20) zonder gêne een balafdruk weg en juichte volop, nadat haar tegenstander Zhang Shuai (34) na een paniekaanval in tranen had opgegeven.

Het ging mis op 5-5 in de 1e set van het graveltoernooi van Budapest. Zhang Shuai, nummer 28 van de wereld en 2-voudig grandslamwinnares in het dubbelspel, sloeg een bal op de lijn. Een lijnrechter maakte een verkeerde inschatting en zag de bal uit.

Hongaars staaltje van corruptie

Tot grote verbazing van Shuai gaf ook de umpire de bal uit. Haar tegenstander Toth vond het nodig om extra zout in de Chinese wond te strooien door ongegeneerd de afdruk op de lijn met haar schoen weg te vegen. "Wacht, wacht, wacht... Blijf ervan af. Wat ben je aan het doen, waarom zou je zoiets doen?", riep een verbouwereerde Shuai haar na. Dat hielp niet. De Hongaarse antwoordde: "Omdat je problemen aan het maken bent. Waar maak je je druk om?"

Uitgejouwd door thuispubliek

Shuai ging opnieuw verhaal halen bij de umpire, ook haar coach sprong in de bres, maar de Chinese kreeg het deksel op de neus en werd uitgejouwd door het thuispubliek. De game werd uitgespeeld, maar toen brak Shuai volledig. Huilend ging ze bij 5-6 op haar bankje zitten. Even later gaf ze op, met als officiële reden een paniekaanval. Maar niet zonder de umpire en Toth eerst nog een hand te geven. Toth vierde de zege uitbundig.

Shuai reageert

Shuai, die onlangs sprak over mentale vermoeidheid na het overlijden van haar grootouders, reageerde kort op sociale media: "Ik kan blijven trainen om de bal zo dicht mogelijk tegen de lijn te slaan, maar zelfs als de bal de lijn raakt, krijg ik het punt niet. Ik wil iedereen bedanken die steun heeft uitgesproken en aan mijn kant staat."

Balafdruk afvegen is grote zonde

En dat zijn er heel wat. Het gedrag van Toth - een balafdruk wegvegen is not done - wordt massaal afgekeurd. "Dit is wel een heel snelle manier om respect te verliezen. Ik ben geschokt door het gebrek aan fatsoen van dit meisje", schrijft Ellen Perez, een topper in het dubbelspel. "Dit is walgelijk, en dat zal ik haar zo snel mogelijk zeggen."

'Absoluut walgelijk'

Ajla Tomljanovic, nummer 63 van de wereld, reageerde ook al op het incident. "Absoluut walgelijk gedrag. Dat Shuai nog de hand schudt van de umpire en dat meisje zegt alles over de mooie persoon die ze is." Daria Saville, een Australische tennisster, weet dat Toths reputatie nu helemaal geruïneerd is. "Ik ben zo, zo, zo boos!"