Thijs Boogaard (15), jongste deelnemer ooit, niet voorbij eerste kwalificatieronde ABN AMRO Open
Thijs Boogaard © Pro Shots

Thijs Boogaard (15), jongste deelnemer ooit, niet voorbij eerste kwalificatieronde ABN AMRO Open

14:54, 10-02-2024 / Laatste Update: 17:01, 10-02-2024

Thijs Boogaard is er niet in geslaagd de tweede kwalificatieronde van het ABN Amro Open in Ahoy te halen. De pas 15-jarige Nederlander, de jongste deelnemer ooit in Rotterdam, verloor voor eigen publiek in twee sets van de Fransman Hugo Gaston: 3-6 3-6

Boogaard, geboren op 5 juli 2008, staat bekend als een van de grootste talenten van Nederland en doet al enige tijd mee aan de grandslamtoernooien voor junioren tot en met 18 jaar. Boogaard bezet de 57ste plek bij de junioren. Bij de senioren is hij de mondiale nummer 1681. 

Gaston is de nummer 86 van de wereld. Dat verschil op de ranglijst vertaalde zich dus in een overwinning voor de Fransman, die doorgaat naar de tweede en laatste kwalificatieronde.

Brouwer ook in actie op zaterdag

Ook Gijs Brouwer heeft een wildcard gekregen voor de voorronden. De nummer 159 van de wereld speelt later zaterdagmiddag (start rond 14.35 uur) in de eerste kwalificatieronde tegen de Fransman Luca van Assche. 

De 27-jarige Brouwer beleefde vorig jaar in Ahoy het hoogtepunt uit zijn loopbaan. Hij reikte bij zijn debuut tot de kwartfinales, waarin Tallon Griekspoor hem versloeg. Ondanks zijn goede resultaat van vorig jaar kreeg Jesper de Jong dit jaar de voorkeur voor een wildcard voor het hoofdtoernooi. Guy den Ouden (21) kreeg de derde wildcard voor de kwalificaties.

Griekspoor en Van de Zandschulp

De kwalificaties zijn op zaterdag en zondag. Het hoofdtoernooi begint maandag. Met Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp zijn twee Nederlanders automatisch geplaatst voor het hoofdtoernooi. 

Griekspoor treft in de eerste ronde de Italiaan Lorenzo Musetti, Van de Zandschulp neemt het op tegen de als eerste geplaatste Jannik Sinner, vorige maand winnaar van de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar. Titelverdediger Daniil Medevdev meldde zich maandag af vanwege fysiek ongemak.