🎥 | WTF? Vader van Novak Djokovic poseert met pro-Poetin vlag in Australië

Jeroen Rooseboom • 09:58, 26-01-2023

Srdjan Djokovic, de vader van Novak Djokovic, is in opspraak geraakt tijdens de Australian Open. De vader van de Serviër poseerde met fans van Vladimir Poetin.

4 mannen werden woensdagavond door de politie van Victoria uit Melbourne Park gezet nadat ze pro-Russische en pro-Vladimir Poetin-liederen hadden gezongen op de trappen van de Rod Laver Arena terwijl ze met Russische vlaggen zwaaiden. 1 van hen droeg ook een shirt met de letter Z, het symbool van de Russische invasie in Oekraïne. Op 1 van de vlaggen was tevens het gezicht van Poetin te zien.

Srdjan Djokovic ontmoette de fans buiten de Rod Laver Arena en nam foto’s met hen, zo is te zien op een video. De politie bevestigde het voorval: "De politie heeft 4 mannen verwijderd nadat op woensdag 25 januari rond 22.20 uur een Russische vlag op de trappen van de tennisbaan was gehesen", zo viel te lezen in een verklaring.

'Schande'

Op social media werd met afschuw gereageerd op de beelden. Vasyl Myroshnychenko, de Oekraïense ambassadeur in Australië, noemde het een schande. "Het is het hele pakket: naast de Servische vlag is er een Russische vlag, een Poetin-vlag en het Z-symbool", zo schreef hij op Twitter.

Ook de Oekraïense tennissers Alex Dolgopolov en Marta Kostjoek lieten zich horen. "Deze man zal levenslang geschorst worden. In elk geval voor alle Australische tennistoernooien, toch?", zo schreef Dolgopolov over de man die met het Z-symbool te zien was.

Statement

De organisatie van de Australian Open kwam met een statement en waarschuwde spelers: "Een kleine groep mensen toonde woensdagavond ongepaste vlaggen en symbolen en bedreigde bewakers na een wedstrijd op woensdagavond. Deze mensen zijn verwijderd. Spelers en hun teams zijn gebriefd en opnieuw herinnerd aan het evenementenbeleid met betrekking tot vlaggen en symbolen om elke situatie te vermijden die de potentie heeft om de orde te verstoren. We blijven nauw samenwerken met de evenementenbeveiliging en handhavingsinstanties."

Er waren tijdens de Australian Open al eerder Russische vlaggen te zien tijdens de wedstrijd in de 1e ronde tussen de Oekraïense Kateryna Baindl en de Russische Kamilla Rakhimova. De organisatie van de Australian Open greep naar aanleiding daarvan in en kwam met een verbod op Russische en Belarussische vlaggen op Melbourne Park.