Van de Zandschulps mobieltje ontplofte na 1e Grand Slam-zege: 'Als je wint, heb je vrienden'
i

EPA

Van de Zandschulps mobieltje ontplofte na 1e Grand Slam-zege: 'Als je wint, heb je vrienden'

Bart van der Wijst • 00:18, 02-06-2021 / Laatste Update: 02:44, 05-01-2024

Botic (spreek je uit als Bo-tik) van de Zandschulp zorgde tijdens de 1e ronde van Ronald Garros voor een grote verrassing. De 25-jarige Nederlandse tennisser boekte zijn allereerste zege op een Grand Slam en niet zomaar eentje. Van de Zandschulp schakelde Hubert Hurkacz, de nummer 20 van de wereld, na een prachtige comeback uit.

Door: Bart van der Wijst

Sportnieuws.nl belde met Van de Zandschulp in Parijs over zijn prachtige zege, wat er daarna allemaal gebeurde en blikte vooruit op de wedstrijd in de 2e ronde tegen de Spanjaard Alejandro Davidovich Fokina.

Hey Botic, gefeliciteerd met je allereerste overwinning op een Grand Slam! Dat moet een onwijs gaaf moment zijn geweest?

"Dankjewel man. Hartstikke mooi natuurlijk. Ik kwam ook nog eens van een 2-0 achterstand in sets terug om met 3-2 te winnen, het was mijn eerste 5-setter én mijn 1e overwinning op een Grand Slam. Ik had het niet mooier kunnen wensen!"

Je telefoon draaide na de wedstrijd dan ook zeker overuren?

"Ja, ik kreeg heel veel appjes van familie en vrienden. Als je wint, heb je vrienden zeggen ze vaak, hè."

Wanneer kreeg je het gevoel dat je de wedstrijd echt kon gaan winnen?

"De eerste 2 sets vond ik al dat ik erg dichtbij was en dat ik kansen had, misschien zelfs ook af en toe het betere van het spel had. Toen ik de 3e set won, dacht ik: ‘als ik hem nog een keer snel break staat het zo 2-2 in sets’. Dat gebeurde ook en uiteindelijk denk ik dat ik 3 goede sets achter elkaar heb gespeeld."

Hoe speelde je?

"Ik vond dat ik heel goed speelde. Hurkacz serveerde in het begin beter, ik juist wat minder. Vanaf de 3e set was dat andersom en kwam ik steeds beter in de wedstrijd. Ook in de rally’s was ik heel de wedstrijd de sterkere, dus ik vond de overwinning zeker niet onverdiend."

Is deze overwinning een beloning voor de laatste maanden?

"Zeker, al moet ik wel toegeven dat ik een lastige periode achter de rug heb met wat blessures. Dus ik was ook niet heel lekker in vorm voordat ik hieraan (Roland Garros + kwalificatietoernooi, red.) begon. Gelukkig kwam ik net op tijd weer in mijn ritme en nu sta je ineens hier in de 2e ronde."

Heb je de overwinning eigenlijk een beetje kunnen vieren?

"Nee, eigenlijk helemaal niet. Ik kwam pas best laat van de baan af en dan is het voordat je het weet alweer ochtend. Dan begint je herstel en gaat de focus op de volgende wedstrijd."

Hoe ziet een dag voor jou daar eruit, ook gezien de geldende coronamaatregelen?

"Er is genoeg te doen: trainen, naar de gym en even langs de fysio. Dan moet je natuurlijk ook nog ontbijten en lunchen, dus eigenlijk gaan de dagen vrij snel voorbij. Ik hoef me niet te vervelen in ieder geval."

In de volgende ronde neem je het op tegen Davidovich Fokina, met wat voor gevoel ga je die wedstrijd in?

"Met een goed gevoel natuurlijk, ik heb vertrouwen. Ik denk wel dat het een zware wedstrijd wordt, want hij is ook goed in vorm. Het wordt sowieso wel een mooie partij."

Waar is Fokina voor jou te pakken?

"Hij is af en toe wat wilder met zijn forehand, dus ik hoop dat hij daar wat laat liggen. Daarnaast is zijn service wat minder, alleen Fokina is juist weer heel goed in de rally’s. Ik moet dus het verschil maken met mijn service en veel zijn forehand gaan opzoeken."

Wat is je doel voor de rest van het jaar?

"Ik wil dit jaar de top-100 ingaan, hopelijk kan ik dat realiseren." Voorafgaand aan Roland Garros stond Van de Zandschulp op plek 154 van de ATP-ranking.

Botic van de Zandschulp speelt woensdag als 2e partij op baan 11. Eurosport heeft de rechten van Roland Garros, maar het is nog onduidelijk of de wedstrijd tegen Davidovich Fokina wordt uitgezonden